söndag 13 juni 2010

Studentbuffé del 1: Asiatisk Rostbiff

Jag bestämde mig tidigt för att min studentbuffé inte skulle bli ett cateringhaveri bestående av pastasallader, potatissallader och överpepprad rostbiff. Jag vet att det finns många bra cateringfirmor men för att inte riskera besvikelse så beslöt jag mig för att det var bäst att ta det säkra före det osäkra. Att helt enkelt göra det själv. Efter ett tag fick jag klart för mig att det skulle bli ungefär 50 gäster till mottagningen och jag blev lite förtjust över utmaningen. Inspiration inhämtades och en dag avsattes helt till matlagning sedan stod den där uppdukad när jag kom hem dränkt i öl efter flakåkning i city. God blev den, faktiskt mer än god. Jag kunde nog inte önskat mig bättre mat på min lyckliga dag. En gäst belönade buffén med 5 studenthattar utav 5 möjliga. Mission acomplished.


Varken pastasallad eller potatissallad fanns på bordet däremot smet en rostbiff in. Den blev lite otippat allas favorit, den gick t.o.m. hem hos de lite mer konservativa matgästerna (läs: de som inte tycker att en buffé är komplett utan sill och potatis). Så långt ifrån den färdiggrillade grå saken man köper i affären - som jag tycker bara smakar svartpeppar - som man kan komma. Marinaden gjorde den fantastiskt smakrik och inte det minsta tråkig som annars kallt kött riskerar att bli. Jag rekommenderar den varmt, inspirationen kommer ursprungligen från ett reportage i Uppsala Nya Tidning.

Asiatisk rostbiff ca 50 bufféportioner

2.5 kg rostbiff

1dl sesamolja
2dl rapsolja
2dl soja
1 fisksås
3 lime
4 vtilöksklyftor
1 urkärnad röd chili
1.5 dl flytande honung

Grovhackade jordnötter till servering

Sätt in rostbiffen i ugnen på 100 grader och stek tills innertemperaturen är 58 grader. Ta ut den, vira in i folie och låt svalna helt. Nu kommer den jobbiga delen, nu ska köttet skivas så tunnt som möjligt. Min familj är tack och lov välsignade med en skärmaskin men har du ingen sådan får du helt enkelt köra för hand. Det kan vara att föredra att samla ihop ett skära-rostbiff-team och lösa av varandra när muskeln i handen lägger sig ner och dör.

Riv vitlöken och finhacka chilin. Blanda samman alla ingredienser till marinaden och häll över den skivade rostbiffen. Ställ in i kyl över natten. När det är dags för servering så är det gott att ha en skål med hackade jordnötter bredvid som alla icke-allergiker kan strö över köttet.

Som sagt blev inte buffén förevigad med kameran så istället för en rostbiffsbild får ni mig. Både den 18-åriga och den fyraåriga versionen.

2 kommentarer:

  1. Stort grattis, Frida! Klart att du skulle fixa din egen studenrbuffé! Rostbiffen låter verkligen god, långt ifrån den trista (hemska!) man ofta stöter på.

    Jag har varit en riktigt usel bloggläsare i närmare en månad, men nu hoppas jag snart vara tillbaka på banan igen! Läser ikapp för glatta livet...

    SvaraRadera
  2. Tackar, tackar! Yep, jag hade en period då jag inte trodde att jag gillade rostbiff för att jag ätit för mycket av den hemska versionen. Tänk vad industrin kan lura en ibland. Du har inte missat alltför mycket, jag har varit en bloggskrivare i dvala den senaste månaden men även jag hoppas ta mig tillbaka till den berömda banan snarast :)

    SvaraRadera