tisdag 27 april 2010
Risotto med havskräftor och sparris
tisdag 20 april 2010
Spagetti med kalvfrikadeller i mustig tomatsås
Spagetti med kalvfrikadeller i mustig tomatsås 4 personer
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
0.5-1 dl vitt vin, beroende på hur mkt vinsmak du vill ha
1 burk krossade tomater, helst Mutti
1 dl vatten
0.5 msk kalvfond
1 tsk råsocker
1 msk god balsamvinäger
salt o peppar
400g kalvfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 näve blandade färska örter, jag använde basilika, timjan och rosmarin
rivet skal från en halv citron
0.5 dl riven parmesanost
salt o peppar
4 portioner spagetti
Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i olivolja tills löken är mjuk. Tillsätt vinet och låt alkoholen snabbt puttra bort. Tippa i tomatburken, vatten och fond. Smaksätt med balsamvinäger och socker. Lått puttra på låg värme i ca 45 minuter, spä med mer vatten om det börjar se torrt ut.
Pressa i vitlöken i färsen och hacka örterna. Blanda samman alla ingredienser till frikadellerna och rulla små bollar som du tippar i i tomatsåsen. Låt dem bli genomkokta i såsen, det tar ungefär en kvart. Servera med spagetti och rikligt med riven parmesan.
måndag 19 april 2010
Åter till vardagen: Viltskavspanna med messmör
lördag 17 april 2010
Middag för en nästan vuxen
Jag och mina päron bestämde oss för att såhär dagen innan ha en något lugnare tillställning för att fira min sista dag som omyndig (även om jag har en känsla av att min föräldrar inte till 100 procent ser det som något värt att fira). En god middag blev det, speciellt nöjd är jag med efterrätten, prova den! Imorgon är det inte längre en barnrumpa som skriver. Tjipp!
Rödingfilé smörstektes och serverades med en vanlig palsternackspuré smaksatt med grovhackade rökta räkor och färsk babyspenat, en höjdare. Till det sparris och en messmörssås med gräslök och vitt vin.
Messmörssås med gräslök och vitt vin
smör
1 schalottenlök
1 msk vetemjöl
0.5 dl vitt vin
2 dl mjölk
2 msk fullfet crème fraiche
2 msk messmör
färsk gräslök
salt o peppar
finhacka löken och fräs i smör tills den är mjuk. Pudra över mjölet och häll över vinet och låt alkoholen puttra bort. Tillsätt mjölk och crème fraich. Låt koka upp medan du rör om. Låt puttra några minuter. Låt messmöret smälta ner i såsen och tillsätt finhackad gräslök. Smaksätt med salt o peppar.
Till moussen använde jag Lindts vita chokladkaka smaksatt med kokos. Den smakar väldigt mycket kokos. Om du inte hittar den eller vill ha mindre kokossmak kan du använda vanlig vit choklad och tillsätta lite kokosflingor. Den här satsen räckte till 3 ganska stora portioner, det är rätt mäktigt så receptet funkar nog även för 4 personer om man har ätit en rejäl middag innan.
Vit choklad- och jordgubbsmousse med kokos på mörk chokladbotten med hasselnötter
fredag 16 april 2010
Lax fylld med getost, tryffel och timjan med honungsrostade jordärtskockor
torsdag 15 april 2010
T&J: Duck with orange och Oak Smoked Bacon
Så till korvarna som åts till pappas linsgryta. Jag och mamma hade en riktig heldag på stan förra veckan då vi till min stora lycka hann med både ett besök i Winjas Ostkällare på Bergsgatan och hos korvmakarna Taylor & Jones på Hantverkargatan. Hos Winjas inhandlades ost och marmelad till fyndpris. Jag läste för ett tag sedan en liten notis där Winjas kallades "Ostarnas Ullared". Billigt är det, men utan att kvaliteten är det minsta tummad på för det - besök rekommenderas! Hos Taylors var jag tvungen att prova på ankkorven (till vänster i bild) med apelsinskal. God var den definitivt, jag har hittils inte smakat en dålig korv från det stället. Den hade inte en väldigt distinkt anksmak, men apelsinen var desto mer påtaglig och då och då bet man i en liten bit apelsinzest. Men den stora stjärnan var deras klassiska Oaksmoked Bacon (följdaktligen den högra korven) som jag inte har provat förrän nu. Där snackar vi delikat korv mina damer och herrar. Otroligt smakrik med en perfekt sälta (annars tycker jag ofta att korvar tenderar vara undersaltade) och en balanserad rökighet. Hittils är det min favoritkorv från T&J, jag ämnar testa mig igenom hela sortimentet. Så kära brittiska korvmakare, ni får inte slå igen än på några år!
tisdag 13 april 2010
Rullad lammbog fylld med örter, vitlök, sardeller och citron
Rullad lammbog fylld med örter, vitlök, sardeller och citron.
En urbenad lammbog
4 klyftor vitlök
30-50g rumsvarmt smör
6 sardellfiléer
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 citron
salt peppar
Pressa vitlöken, finhacka sardellerna, hacka valfri mängd av örterna och riv det yttersta skalet av citronen. Blanda allt med det mjuka smöret. Rulla ut bogen och putsa den från de värsta senorna och fettet. Salta och peppra rikligt och bred sedan på fyllningen. Rulla ihop bogen igen och bind ihop den igen, salta och peppra utanpå och bryn den sedan runtom i lite smör i en stekpanna. För över till en ugnsform och stek klart på 100 grader tills innertemperaturen är 58 grader. Låt köttet vila i minst en kvart innan du skär upp det.
söndag 11 april 2010
Den godaste linsgrytan
Pappas linsgryta med varmrökt sidfläsk
Den linskunnige undrar kanske varför man använder olika sorters linser när de allihopa har olika koktider. Men det är en del av skönheten med denna gryta, de med kortast koktid kokar sönder och reder grytan något medan de med längre koktid behåller både form och konsistens. På så sätt blir det en perfekt kombination av olika smaker och konsistenser.
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
50-100g varmrökt sidfläsk
2-3 dl blandade linser (pappa brukar använda en blanding av röda, gula och puylinser)
3 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 burk körsbärstomater från Mutti
3-5 dl kalvbuljong
salt o peppar
Hacka de båda sorterna lök och tärna sidfläsket. Fräs de tre i olivolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt linserna och låt fräsa med någon minut. Spä med buljong och låt koka med lock i 20 - 25 minuter. Tippa i tomaterna, timjan, salt och peppar och låt koka i ytterligare ca 15 minuter. Håll uppsikt om det behövs späs med mer buljong allteftersom eller om du måste ta av kastrullocket och låta lite vätska koka bort. Det varierar. Smaka av om det är tillräckligt med salt och peppar.
lördag 10 april 2010
Ångad spetskål med vietnamesisk dressing
onsdag 7 april 2010
En uppmaning om gratängmåste
1 kg jordärtskockor
Grädda gratängen på 180 grader i ungefär en halvtimme. Känn efter om skockorna har rätt konsistens, de ska vara mjuka men fortfarande ha kvar lite bett i sig.
tisdag 6 april 2010
Bastard
Det blev ingen grissvans för min del men väl ett grillat oxhjärta på smörstekt toast med pocherat ägg och färsk pepparrot. Inälvsskeptiker med inte alltför avancerad köttkunskap skulle glatt tugga i sig hjärtat som inte alls har någon svampig konsistens eller leversmak. Perfekt rosastekt men ändå tyckte jag inte att själva hjärtat lämnade något bestående inttryck (förutom att jag nu kan skryta med att ha ätit oxhjärta, halva orsaken till varför jag beställde det). Däremot var ägget perfekt pocherat, brödet härligt smörmättat och pepparroten alldeles nyriven. Totalt sett en utmärkt förrätt men inget hallelujah-moment.
Som avslutning blev den en crottin de chevre ugnsgratinerad med honung och timjan. Smältande getost med honung kan liksom inte bli annat barnsligt gott. Det blev det heller inte.
Mitt helhetsintryck av Bastard är att det är en riktigt trevlig restaurang som trots att det var fullsatt aldrig blev störande högljudd. Snarare känner man sig förflyttad till en livlig Parisisk bistro fast med betydligt trevligare personal än dess franska motsvarighet. Maten är rejäl med stora portioner och kraftiga smaker. Väljer man de enkla kötträtterna med rena smaker där köttet står i centrum så får man underbar mat till rimligt pris. Jag kommer definitivt gå hit igen, då ska jag slå till på en Bastardplanka med kaninrillette. Till alla er lyckligt lottade Malmöbor riktar jag uppmaningen att slå till på en afterwork-planka snarast. Något trevligare har jag just nu svårare att tänka mig.