onsdag 7 april 2010

En uppmaning om gratängmåste



Långfredagen ägnades åt frosseri i tradition i form utav köpesill, ägg och hemtrillade köttbullar. Påskaftonsmiddagen blev istället desto mer oortodox och framförallt sanslöst god. Vi ratade lammet till förmån för fläskkarré som gneds in med vitlök (naturligtvis oortodoxa mängder), rosmarin, chili och olivolja och sedan fick gå två timmar i ugnen. Stjärnan under middagen var ändå jordärtskocksgratängen som vi åt till. Det är inte ofta jag verkligen uppmanar dig att laga något, men nu ser jag det som min plikt att se till att du inte går miste om en liten bit av himelen. Ursprungsidén är Jamie Olivers och som i många av hans recept stavas en stor del av framgångsreceptet inte i några udda ingredienser eller komplicerade tekniker utan i f-e-t-t. Grädde, smör, ost och olivolja. Men kaloriräknaren slår snabbt av när man väl smakar på gratängen, sååå god är den. Jordärtskockan har fortfarande kvar sin något krispiga konsistens och tillsammans med grädden och osten kommer det här bli en framtida stamgäst i mitt kök. Snabbt går det också, skockorna behövs inte ens skalas. Så för guds skull, gå inte miste om detta, laga gratängen! Sallad kan man äta någon annan gång.


Jordärtskocksgratäng med parmesan

1 kg jordärtskockor
3-5 dl vispgrädde
1-2 dl riven parmesanost
en näve brödsmulor av halvtorrt bröd (vi använde levainbröd)
smör
olivolja
salt peppar
Skrubba jordärtskockorna och skiva dem sedan ca 5 mm tjockt. Lägg dem i en smord gratängform. Salta och peppra. Häll över grädde så att det nästan helt täcker skockorna. Strö över parmesanen och sedan brödsmulorna. Klicka över lite smör och avsluta med några droppar god olivolja (jaja om du nu vill spara in på några få kaloristackare så är kanske inte olivoljan dödsviktig. Men den gör definitivt inte gratängen mindre god...).

Grädda gratängen på 180 grader i ungefär en halvtimme. Känn efter om skockorna har rätt konsistens, de ska vara mjuka men fortfarande ha kvar lite bett i sig.

3 kommentarer:

  1. Jag är en svår fantast av jordärtskockor, men brukar mest använda dem till soppa eller råstekta i smör som smaksättning i olika potatisrätter. Har aldrig lagat en regelrätt jordärtskocksgratäng, men det måste snart bli av för detta lät alltför gott!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag definitivt du ska göra, ta inlägget som ett vittnesmål från en annan jordärtskocksfantast att gratängen är gudomlig. Jag kunde inte vänta mer än en vecka innan jag gjorde den igen, den fick bli tillbehör till en helstekt lammrygg igår ;)

    SvaraRadera
  3. De fungerade fint i en vinstinn italiensk risotto också, de goda skockorna.
    Upptäckte fröken Dill

    SvaraRadera