söndag 11 april 2010

Den godaste linsgrytan

För ett eller ett par decennier sedan var väl linsgryta lika med vänsterradikala veganer som red på gröna vågen, bodde i kollektiv och brände behåar. Vadå födomar? Numer har ju linsen hittat ända in på finrestaurangerna och är en riktig het liten baljväxt. Dock är det många som fortfarande är skeptiska och grymtar om kaninmat så fort man nämner linssoppa eller linsgryta. Den här grytan är en av min pappas specialiteter som han har lagat under många år och hittils har ingen lämnat något på tallriken. Tvärtom tar de flesta glatt om. En del av hemligheten ligger som vanligt i varmrökt fläsk (nej jag är inte sponsrad av varmrökt-fläsk-företaget). Den mustig och full av smaker, man kan faktiskt äta den som ensamrätt men den passar bra till de flesta kötträtter. Ikväll utgjorde den tillbehör för några Taylor&Jones'korvar som jag planerar skriva mer om senare.

Pappas linsgryta med varmrökt sidfläsk

Den linskunnige undrar kanske varför man använder olika sorters linser när de allihopa har olika koktider. Men det är en del av skönheten med denna gryta, de med kortast koktid kokar sönder och reder grytan något medan de med längre koktid behåller både form och konsistens. På så sätt blir det en perfekt kombination av olika smaker och konsistenser.

1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
50-100g varmrökt sidfläsk
2-3 dl blandade linser (pappa brukar använda en blanding av röda, gula och puylinser)
3 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 burk körsbärstomater från Mutti
3-5 dl kalvbuljong
salt o peppar

Hacka de båda sorterna lök och tärna sidfläsket. Fräs de tre i olivolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt linserna och låt fräsa med någon minut. Spä med buljong och låt koka med lock i 20 - 25 minuter. Tippa i tomaterna, timjan, salt och peppar och låt koka i ytterligare ca 15 minuter. Håll uppsikt om det behövs späs med mer buljong allteftersom eller om du måste ta av kastrullocket och låta lite vätska koka bort. Det varierar. Smaka av om det är tillräckligt med salt och peppar.

3 kommentarer:

  1. Den där ser verkligen härlig ut! Kul med olika linser som beter sig olika!

    /Lena

    SvaraRadera
  2. Ja, det är en av mina absoluta favoriter, pappa är riktigt klurig han!:)

    SvaraRadera
  3. Bara fånerier ju att dissa linser eller baljväxter öht, så kan man helt enkelt inte så mycket om mat! :) Belugalinser är bland det godaste jag vet, har ju inget med politik eller nåt sånt att göra! :)

    SvaraRadera