fredag 29 januari 2010

Jag bryter tystnaden med en simpel liten förrätt


Den här veckan har inneburit bloggmisär. Keldasoppa och rester har lämnat en tystnad här på bloggen. Matoset som förvandlar vår undervåning till Lützen när jag använder kokplattan har gjort att till och med jag har börjat tänka på mat som kräver så lite matlagning som möjligt. Ikväll har vi i alla fall ätit lyxig färdigmat, det är ju faktiskt fredag. Pappa hade med sig två sorters crepe från Östermalmshallen: några med räkstuvning och några med karl johan- och kalvbrässtuvning. Riktiga kaloribomber som känns som helt rätt tröstmat i detta klimatet just nu. På vägen hem gick jag förbi en affär där det såldes både perfekt mogen mango och avokado till extrapris. Därför blev det i alla fall en hemgjord förrätt. En ack så simpel en, men fortfarande - hemlagad.
Mango- och avokadosalsa med prosciuttochips
2-3 personer
Tricket i den här enkla förrätten är bra råvaror. Med perfekt mogen mango och avokado behövs det inte mer krydda än såhär. Hittar du inte mogna frukter så kan du göra en annan förrätt eller om du är speciellt envis så kan du slänga i lite färsk chili och en skvätt sesamolja, men då ska du nog byta skinkan mot ett par räkor. Det kan du förresten göra ändå.

1 mogen mango
1 mogen avokado
1 lime
socker
rapsolja
salt
svartpeppar
1 skiva prosciutto (eller valfri lufttorkad skinka) per person

Skala och tärna mangon och avokadon. Riv skalet av halva limen och blanda med avokadon och mangon. Pressa över limen och ringla över en skvätt olja. Smaka av med socker, salt och peppar. Låt gärna salsan stå någon timme så att smakerna mognar.

Läg skinkan på en ugnsplåt med smörpapper. Ugnsstek på 150 grader några minuter tills skinkan är krispig. Låt den sedan rinna av på lite papper. Eftersom jag är ugnslös för tillfället så stekte jag skinkan, det funkar men skinkan blir inte alls lika krispig som i ugn.

Servera salsan i varsitt glas med ett proscuittochips nerstucket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar