lördag 2 januari 2010

Fried Rice

I Thailand äter man mycket ris och efter ett tag kan det vara lite tjatigt med det kokta, vita riset. Men då beställer man fried rice istället! Med enkla medel ger man riset en helt ny smakrikhet, jag brukar beställa med ägg och grönsaker när jag äter det som tillbehör men det går att få med skaldjur eller kyckling också. Förra året när vi var här lärde jag mig hur man gör och det är enklare enklast. Dessutom så är det den ultimata resträtten. Numer är det givet hur jag tar tillvara resterna av den orimliga mängden ris man får till hembeställt asiatisk mat hemma. Skippa inte den tillhörande fisksåsen, den höjer riset till oanade höjder.

Fried Rice med Nuoc Nam
När du gör fried rice kan du använda i princip vilka grönsaker som helst, rensa skafferiet! Morötter, vitkål, babymajs, haricot verts, lök, rubbet! Har du gasspis är du lyckligt lottad, det ger nämligen avgjort bästa resultat för wokning, dra på den på högsta värme och woka på.

Kokt, kallt ris (gärna en eller två dagar gammalt)
Grönsaker, fint tärnade.
Vitlök, finhackad (mängden beror givetvis på rismängden men det ska vara mycket vitlök)
Ägg (brukar räcka med 1-3, jag tycker om ägget i riset så jag brukar dra till med ett extra)
Olja
Svampsoja, Healthy Boy har den bästa och den hittar du i de asiatiska affärerna.
Socker
Peppar
Eventuellt kyckling, räkor eller annat sovel om du vill ha ett lite matigare ris.

Nuoc Nam
Fisksås, Tiparos är bästa märket här och kostar ingenting asiataffären
Vitlöksklyftor
Chili
Lime

Börja med Nuoc Namen eftersom den ska stå och dra ett tag: Häll upp så mycket fisksås du vill ha i en fin, liten skål. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Strimla chilin fint, ta inte ur kärnorna innan om du inte är extremt mesig. Skölj limen väl och skär sedan i smala båtar och till sist i små, små tårtbitar. Tillsätt vitlöken, chilin och limen i fisksåsen och låt dra medan du gör riset.
Rör ihop soja med lite socker tills du får en något söt soja tillsätt en nypa peppar
Hetta upp en wokpanna på högsta värme med en rejäl skvätt olja. Tillsätt grönsakerna och woka i några minuter, om du vill ha i något slags kött så ska även det i nu.
Dra grönsakerna lite åt sidan i woken och häll i lite extra olja om det ser torrt ut i utrymmet som bildas. Knäck äggen i oljan och rör runt i dem som om du gör äggröra och försök samtidigt hacka upp äggen i små bitar. Rör tills äggen har stelnat i bitar och rör ihop med grönsakerna.

Tillsätt riset i pannan med äggen och grönsakerna. Med en wokspade ska du nu försöka pressa riset ut med botten av wokpannan. Pressa och rör runt, pressa och rör runt. Upprepa tills riset börjar få lite färg. Häll över sockersojan och woka snabbt tills sojan har sugits upp.

Servera tillsammans med Nuoc Nam så att var och en kan stänka över litegrann över riset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar