Även om gårdagens gula curry var imponerande serverad i en kokosnöt så är min absoluta favorutcurry här i Thailand Penangcurryn. Nu råkar vi bo precis bredvid restaurangen som gör, enligt mig, den godaste penangcurryn som står att finna. Det är en lite krämigare curry eftersom man använder mindre kokosmjölk som man låter reducera. Den är röd i färgen men är mycket mildare än den rödare curryn och som namnet antyder så har den lånat lite från grannlandet Malyasias mattraditioner. Är det en riktig penang så toppas den med finstrimlade keffirlimeblad och röd, mild chili.
Traditionellt ska penangcurryn innehålla biff men här på Koh Lanta frossar vi i räkor eftersom dem odlas här och ofta har samma pris som kyckling och biff. Penangcurrypastan innhåller bla. kummin, jordnötter, räkpasta, chili, koriander och galangal (Thailändska ingefäran). Vill du laga den hemma råder jag dig att inte köpa den färdiga penangcurrypastan som finns i de asiatiska affärerna, eftersom chili är billigt så är dem pastorna oftare starka än aromatiska. Följ istället det här receptet och upptäck hur lurad du har blivit alla gånger du köpt färdig currypasta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar