lördag 16 januari 2010

100:ade gången gillt med mangocheesecake



Ja, minsann! Detta är det 100:ade inlägget på Jättegott! Det låter som en hel drös med inlägg tycker jag men det har ju gått så snabbt!
Det firar vi med en tårta, en gul sådan. Har man inget eget kök så får man väl hyra in sig i vännens kök och snylta på ugnen. Vilket var precis vad jag gjorde igår, som tack fick de smaka lite på kakan. Receptet till cheesecaken kommer ursprunglingen från Anna och Fanny Bergströms "Under Valnötsträdet" och den blev både vacker och god. Till nästa gång, för jag kan definitivt tänka mig göra den igen, funderar jag på att smaksätta med lite vit choklad, hur låter det?
Mangocheesecake toppad med mangogelé

För att göra cheesecaken behöver du en mixer, därmed blir det en ganska bekväm kaka att baka om man bara har tålamodet att vänta på den ganska långa gräddningstiden och på avsvalningstiden

200g digestivekex
100g smör i kuber

2 msk socker
3 mogna mangos
400g philadelphiaost (fullfeta versionen)
2 dl socker
1 lime
4 ägg
4 gelatinblad
3 msk socker
1 dl hett vatten

Börja med att göra digestivebotten. Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Mixa digestivekex, smör och 2 msk socker i en mixer tills det är finfördelat. Massan kan tyckas vara ganska smulig men det är ingen fara.

Tryck ut digestivemassan i formen till en botten. Grädda i ugnen ca 12 minuter på 175 grader. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 160 grader.

Skala mangon och mixa i den rengjorda mixern till en slät puré. Ta undan ca 3 dl puré till gelén. Till purén som resterar i mixern tillsätter du philadelphiaosten, sockret och saften från limen, mixa vidare till en slät smet.

Låt mixern gå på låg intensitet och knäck i ett ägg i taget och kör vidare tills även äggen är väl blandade i smeten.

Häll smeten i digestiveformen och grädda på den lägre ugnsvärmen i 1h och 15 minuter - 1.5h. Eller tills kakan ser fast ut när du skakar lätt på formen.
Ta ut cheesecaken och låt den svalna helt innan du gör gelén. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Ta upp dem och lös upp dem i det heta vattnet. Rör i sockret.
Rör ihop gelatinlösningen med den undansparade mangopurén. Häll geléblandningen över den kalla cheesecaken och ställ in cheesecaken i kylskåpet tills gelén är stelnad. Enligt Bergströmarna ska den stå över natten men jag lät den bara stå några timmar och den blev utmärkt. Men eftersom det blev en liten bit över så kan jag återkomma med en jämförelse!

2 kommentarer:

  1. Grattis till ditt 100:e inlägg! Låter som en riktigt god cheesecake. De brukar ju som regel smaka bäst efter ett dygn i kylskåp.
    Håll ut, tuden går så snabbt, och snart har du/ni ett kök igen!

    SvaraRadera