fredag 26 februari 2010
Jättegott! Goes reseblogg igen
torsdag 25 februari 2010
Sallad med varmrökt lax, bacon och avokado med ädelostdressing
onsdag 24 februari 2010
Tartar på lax och äpple med palsternackspuré och kavringkrutonger
Tartar på lax och äpple med palsternackspuré och kavringkrutonger 4 smakbitar eller 2 förrättsportioner
2 medelstora palsternackor
kalvbuljong
0.5 dl crème fraiche (fullfet)
1 msk smör
salt o peppar
150g skinnfri lax (lax som du ska äta rå bör ha varit fryst i minst 2 dygn innan)
1 Granny Smith-äpple
2 vårlökar
1 tsk muscovadosocker
0.5 citron
salt o peppar
1 skiva kavring eller liknande bröd
smör till stekning
Flingsalt
Skala palsternackan och skär den i slantar. Koka den mjuk i kalvbuljong och häll sedan av buljongen. Mixa palsternackan slät med crème fraiche och rör i smöret. Smaka av med salt och peppar. Om purén ser för tjock ut kan du spä med lite mjölk.
Tärna laxen smått. Skala och kärna ur äpplet och tärna det i samma storlek som laxen. Strimla vårlöken och blanda samtliga ingredienser med saften från den halva citronen.
Skär kavringen i små tärningar (men tänk på att de krymper något i pannan) och stek dem i en klick smör och en nypa havssalt till de är knapriga krutonger. Låt dem rinna av lite på en bit hushållspapper.
Fördela purén i/på valfritt porslin och toppa med en klick tartar och några krutonger.
måndag 22 februari 2010
Gryta på salsiccia och butternut squash
Gryta på salsiccia och butternut squash för två hungriga
3 shalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 skivor bra bacon
En halva butternut squash
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater, helst av märket Mutti
1 msk kalvfond
1-2 dl vatten
Två stora salsicciakorvar, jag köpte hos Latinska Livsmedel i Hötorgshallen - dem har alltid bra korv
1 Bouquet Garni allternativt en halv tesked vardera av rosmarin och timjan
1 tsk socker
salt peppar
1 burk vita bönor
Hacka löken och vitlöken. Strimla baconet. Fräs baconet i en gryta eller kastrull tills det har lossat det mesta av sitt fett och plocka sedan upp det. Svetta löksorterna i baconfettet på låg värme tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt baconet i grytan igen.
Kärna ur och skala butternuten. Tärna den i centimeterstora tärningar och låt den sedan fräsa med löken och baconet i några minuter. Häll över vinet och låt alkoholen puttra bort en stund.
Tippa i tomater, kalvfond och vatten. Börja med 1 dl vatten och se sedan efterhand om du behöver spä mera beroende på hur tjock du vill ha grytan. Skär korvan i slantar, oftast har salsiccia så tunnt skinn att det åker av men det gör inget, korven håller ihop i munsbitar i alla fall. Tillsätt korven till grytan tillsammans med kryddor och socker. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30 minuter.
Skölj bönorna och tillsätt till grytan. Låt dem bli genomvarma och servera sedan grytan toppad med parmesanost.
Grytan kan med fördel förberedas några timmar eller tom. ett dygn innan den ska ätas. Den blir bara godare och godare av att få stå ett tag.
söndag 21 februari 2010
Toast Skagen 2.0
lördag 20 februari 2010
Liten sallad på päron, wiskeyädel och pecannötter
Liten sallad på päron, ädelost och pecannötter
2 aptitretarglas
1 päron av fast sort, typ Kaiser eller Conference
ca 50g ädelost, Kvibilles Wiskeyädel är riktigt bra
en liten näve blandade blad (spenat, ruccolar osv.)
en liten näve pecannötter, valnötter går bra de med
olivolja
flytande honung
salt peppar
eventuellt balsamicosirap
Tärna päronet ganska smått, smula ädelosten och grovhacka nötterna. Blanda en skvätt god olivolja med lite flytande honung till en dressing. Blanda päron, ost, sallad och nötter med dressingen och en nypa havssalt och svartpeppar.
Fördela i glas (jo, det går bra att äta den ur små skålar eller tom. på tallrikar också men då behöver man inte skära allt så smått) och avsluta eventuellt med att ringla över lite balsamicosirap.
fredag 19 februari 2010
Fredagskavalkad
torsdag 18 februari 2010
Hängmörat på en torsdag!
tisdag 16 februari 2010
Tom Kha Gai på biff!
Fettisdag med franska semlor
måndag 15 februari 2010
Lax i kokosmjölk med zucchininudlar
Lax i kokosmjölk med zucchininudlar 2 portioner
1 ganska liten zucchini
300g skinnfri laxfilé
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
1 msk färsk röd currypasta, jag använde mig av massaman currypasta
1 burk kokosmjölk (Savoy eller Aroy-D!)
1 msk fisksås (Tiparos är bästa märket och finns i asiatiska affärer)
0.5 lime
2 keffirlimeblad
Börja med att göra nudlar av zucchini med hjälp av en potatisskalare. Skiva zucchinin på längden men undvik det svampiga kärnhuset i mitten. Lägg nudlarna i ett durkslag och salta, låt de vätska ur medan du förbereder resten.
Skär laxen i kuber, finhacka vitlöken och klyfta rödlöken. Ta bort mittnerven på limebladen och strimla dem så fint du bara kan.
Hetta upp en kastrull eller wok med lite rapsolja. Fräs currypastan någon minut och tillsätt sedan vitlöken och rödlöken. Fräs en minut till och tippa sedan i laxen. Låt laxen bara snabbt få lite stekyta och blandas med curryn och löken.Öppna kokosmjölken utan att skaka den först. Ta med en sked av det översta locket med kokosgrädde och spara i en liten skål i kylen (den gör vi något gott på senare i veckan). Nu är det bara mjölken vi behöver. Tillsätt kokosmjölken i grytan och låt puttra några minuter. Krama ur zucchininudlarna lite lätt och tippa i även dem i grytan och puttra i någon minut till. Smaksätt med fisksås, pressad lime, och strö över finfinstrimlade limeblad. Klart! Om man är riktigt hungrig och inte på GI-humör så är det ju inget fel med ris till.
fredag 12 februari 2010
Himmelen i en liten glasburk
Det råder alltså inga tvivel om att det är äkta vanilj som yoghurten är smaksatt med. Själva yoghurten var krämig och alldeles, alldeles fantastisk. Det smakade nästan som crème brûlee eller pannacotta. Burken kostade 14 kronor vilket du kanske inte tycker är jättebilligt men jag vill lova att den lilla glasbyttan ger dig en upplevelse 20 gånger mer eminent än yoggis små plastburkar med industritillverkad jordgubbssmak. Nästa gång (för nu kommer jag börja springa på NK stup i kvarten) ska jag prova den naturella för att riktigt känna smaken. Jag längtar redan.
torsdag 11 februari 2010
Min bästa lammcurry
Det här är ett av mina absoluta favoritrecept. Ett sådant där recept som jag snappade upp från någon tidning för flera år sedan och som jag har återkommit till gång på gång. Det är helt enkelt så fantastiskt bra. Det kräver ingen större arbetsinsats och trots att curryn inte koka i tre timmar som många grytor bör så blir den fantastiskt mustig i alla fall. Jag ger er alla ett gott råd - laga denna lammcurry snarast. Och hoppa för guds skull inte över äpplena, det gjorde jag första gången i tron att jag inte gillar frukt i mat, nästa gång när det var pappa som lagade rätten så använde han sig av äpple och det gör världens skillnad utan att smaka frukt, de smälter ner i grytan och bidrar till konsistensen och en välbehövlig syra.
Lammcurry med äpple och bönor 4 portioner
500g grytbitar av lamm, jag använder oftast lammstek
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1.5 msk curry
1 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen koriander
2 Granny Smith-äpplen
2 msk tomatpuré
2 msk soja
salt
2.5 dl kalvbuljong
0.5 burk svarta bönor
0.5 burk kikärtor, eller om du är praktiskt lagd så tar du en hel burk av bara ena sorten
Vårlök
Turkisk yoghurt
Cous cous
Putsa lammet och skär i ganska små tärningar. Hacka löken och finhacka vitlöken. Skala äpplena och tärna dem.
Bryn köttet i smör och olja och plocka upp ur grytan. Fräs sedan lök och vitlök tills den är mjuk. Tillsätt köttet i pannan igen och tillsätt kryddorna, låt fräsa med i några minuter.
Tillsätt äpplena, tomatpuré, soja och en nypa salt. Fräs någon minut och tillsätt sedan buljongen. Täck grytan med lock och låt den puttra i 40-50 minuter. Späd med vatten om den börjar se för torr ut.
Inför servering kokar du lagom mycket cous cous (vilket är en omöjlighet eftersom portionerna som paketet ordinerar verkar vara gjorde för 5 st Bert Karlsson) och sköljer bönorna och kikärtorna. Vänd i bönorna och kikisarna i grytan och låt dem bli genomvarma. Toppa curryn med strimlad vårlök och servera till cous cous med en klick yoghurt på toppen.
tisdag 9 februari 2010
Palsternackssoppa med pecorino, honung och pecannötter
Palsternackssoppa med pecorino, honung och pecannötter 2 portioner
Den här soppan kan man göra hur mycket roligt som hels med. Varför inte servera den i småportioner ackompanjerade av ett chips gjort på parmaskinka till förrätt? Eller bara toppa med några smörfrästa krutonger.
300g palsternacka
en klick smör
5 dl kalvlbuljong (jag tycker att det är mycket godare än grönsaksbuljong)
1 dl mjölk
0.5 dl grädde
0.5 dl riven pecorinoost
1 liten näve pecannötter
1 tsk flytande honung
salt och peppar
Skala palsternackan och tärna i småbitar. Fräs dem i några minuter i smöret tills de precis börjar få lite färg salta och peppra. Häll över buljongen och mjölken och låt koka tills palsternackan är mjuk. Det tar ungefär 10 minuter beroende på hur stort du har skurit din palsternacka.
Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och koka upp soppan. Grovhacka nötterna och rör i dem tillsammans med osten och honungen i soppan. Smaka av för att se om det behövs mer salt och peppar.
söndag 7 februari 2010
Ensamhemma-lyx
fredag 5 februari 2010
Svart bönsalsa med avokado, karamelliserad lök och pecannötter
Grovhacka rödlöken och hetta upp en skvätt neutral olja i en panna på medelvärme. Fräs löken långsamt tills den börjar mjukna. Strö över sockret och låt det karamelliseras, rör inte om så mycket under tiden. Häll sedan över vinägern och låt den puttra in, strö över en liten nypa salt. Smaka av löken om det behövs mer socker eller vinäger. Låt löken vila i pannan medan du gör resten av salsan.
Skölj bönorna. Tärna avokadon. Grovhacka pecannötterna. Blanda bönor, avokado, nötter och den ljumna löken. Smaksätt med en skvätt god olivolja och salt och peppar. Some Gordon Ramsey skulle ha sagt (om han hade kunnat uttala det): Svart bönsalsa med avokado, karamelliserad lök och pecannötter - done!
torsdag 4 februari 2010
Taylor&Jones Revisited
Plåster på såren: matkaravanlax
Laxen är så enkel att det inte behövs något recept: tärna skinnfri laxfilé i kuber. Blanda sweet chilisås med färskpressad lime och några droppar (varning för överdos!) sesamolja. Fräs laxkuberna snabbt i lite neutral olja i en panna på hög värme. Häll över såsen och vänd runt tills det är genomvarmt. Klart!
Till laxen åt vi ett grönsaksfräs som blev riktigt god tack vare en av alla dessa otaliga chilipastor som jag har hittat på Asia Market (som jag inte hittade genom karavanen....nej nu får jag sluta!) "Chilipaste in soybean oil" av märket Maesri. Skar broccoli, aubergine, paprika och lök i ät-vänliga bitar. Fräste finhackad vitlök i en rejäl skvätt olja och klickade sen en matsked av chilipasta. När pastan fått fräsa en minut så åkte grönsakerna i och fick bli lagom ätmjuka. Sen stänkte jag över svampsoja och fisksås. Klart! Vet inte om det blev så mycket plåster på såren för karavanen? Men god middag till oss i alla fall och om jag ska vara ärlig så tror jag inte att karavanen spiller några tårar över mig.
tisdag 2 februari 2010
Rapport från matkaravan
Igår gick jag så äntligen en mataravan, något som jag har velat göra minst sagt länge. Temat var sydostasien trots detta gjorde vi en avstickare till Hötorgshallen för att smaka turkisk meze, grekiska oliver och sydafrikanska russin. Vandringen inleddes dock inne på OMI Foods på olofsgatan där vi fick smaka tofu med samma konsistens som bryllépudding smaksatt med sesamolja, hoisinsås och två sorters vårlök. Mycket gott , men jag hade föredragit en fastare konsistens på tofun. Vandringen avslutades ett stenkast därifrån på Asia Maret på Olof Palmes gata, så nog vi fick vår slev av sydostasien också. Tyvärr så blev jag rätt besviken på vandringen. Det var absolut inte dåligt men jag tyckte att nivån var lägre än vad de flesta av deltagarna verkade vara på. Vår kunniga guide var desvärre allt annat än lyhörd och en stor del av vandringen gick åt till att berätt om hans egna middagsbjudningar och vilka han är bäst kompis med av handlarna i Hötorgshallen. Det hade varit lätt att ta reda på lite mer om vilken nivå vi deltagare låg på matlagningsmässigt bara genom att ställa en så enkel fråga som "har ni varit i de här affärerna tidigare?". Jag vet redan att det är skillnad på italiensk basilika och thaibasilika och jag hade väl hoppats på att istället för att få tipset "när ni ska bjuda era italienska vänner på en caprese, gör för guds skull då inte misstaget att ta fel på thaibasilika och den italienska versionen" snarare få höra något i stil med "pröva att byta ut den traditionella italienska basilika mot den thailändska versionen i din caprese så får du en helt ny smakupplevelse" (jag serverades nämligen på en thailändsk restaurang en bruschetta med thaibasilika och visserligen smakade det inte klassisk bruschetta men synnerligen angenämnt, och det är väl det man vill åt?).
Missförstå mig inte, det här är definitvt inte en sågning, men med mina höga förväntningar så blev jag smått besviken. Framförallt för att jag gick därifrån och inte kände att jag hade lärt mig särskilt mycket. Jag hade ju hoppats ha full koll på alla guldklimpar i Stockholms Lilla Asien efter karavanen. Den största behållningen var nästan den fina lilla boken man fick med sig därifrån som till stor del liknar ingrediensregistret som inleder Lisa FWs Ditt nya skafferi. Precis sådant som jag hade hoppats få under vandringen, ingredienser som jag knappt har hört namnet på tidigare och korta, enkla tips hur jag använder dem och bra märken på alla dessa asiatiska såser osv. En del tips fick jag dock från karavanen och jag kommer nog springa lite mer på OMI Foods i fortsättningen, hittils har jag Asia Market varit min favvo men Loy som äger OMI verkade otroligt kunnig.
För dem som är nybörjare i det asiatiska köket så är det här förmodligen en ganska bra upplevelse, dock en ganska dyr sådan. Jag tyckte inte riktigt att de 350 kronorna motiverades. Men det är ju alltid trevligt att knalla runt i Stockholm med matintresserade entusiaster. Dessutom så fick vi lite kändisspotting genom vår danske medvandrare.