onsdag 24 februari 2010

Tartar på lax och äpple med palsternackspuré och kavringkrutonger

Så har vi kommit till den sista (pannacottan får ni inte förrän jag har ett bättre recept) rätten i fredagens smårättsmiddag. Det är dessutom den rätt som jag blev absolut nöjdast med, för det här blev riktigt bra. Även denna lilla rätt är en förrätt som går att antingen servera som en liten aptitretare i ett glas som här eller som en mer normalstor förrätt på tallrik. Jag misstänker starkt att receptet skulle bli ännu godare med jordärtskockspuré, smakerna lax, äpple och jordärtskocka känns på något sätt klockren men nu var jag sugen på palsternacka och som jag sa tidigare så blev det riktigt bra med det också. Om du skulle ha lust att pröva hypotesen med jordärtskockan så är det bara att följa receptet men byta ut palsternackan mot jordärtskocka.

Tartar på lax och äpple med palsternackspuré och kavringkrutonger 4 smakbitar eller 2 förrättsportioner

2 medelstora palsternackor
kalvbuljong
0.5 dl crème fraiche (fullfet)
1 msk smör
salt o peppar

150g skinnfri lax (lax som du ska äta rå bör ha varit fryst i minst 2 dygn innan)
1 Granny Smith-äpple
2 vårlökar
1 tsk muscovadosocker
0.5 citron
salt o peppar


1 skiva kavring eller liknande bröd
smör till stekning
Flingsalt

Skala palsternackan och skär den i slantar. Koka den mjuk i kalvbuljong och häll sedan av buljongen. Mixa palsternackan slät med crème fraiche och rör i smöret. Smaka av med salt och peppar. Om purén ser för tjock ut kan du spä med lite mjölk.

Tärna laxen smått. Skala och kärna ur äpplet och tärna det i samma storlek som laxen. Strimla vårlöken och blanda samtliga ingredienser med saften från den halva citronen.

Skär kavringen i små tärningar (men tänk på att de krymper något i pannan) och stek dem i en klick smör och en nypa havssalt till de är knapriga krutonger. Låt dem rinna av lite på en bit hushållspapper.

Fördela purén i/på valfritt porslin och toppa med en klick tartar och några krutonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar