Tartar på lax och äpple med palsternackspuré och kavringkrutonger 4 smakbitar eller 2 förrättsportioner
2 medelstora palsternackor
kalvbuljong
0.5 dl crème fraiche (fullfet)
1 msk smör
salt o peppar
150g skinnfri lax (lax som du ska äta rå bör ha varit fryst i minst 2 dygn innan)
1 Granny Smith-äpple
2 vårlökar
1 tsk muscovadosocker
0.5 citron
salt o peppar
1 skiva kavring eller liknande bröd
smör till stekning
Flingsalt
Skala palsternackan och skär den i slantar. Koka den mjuk i kalvbuljong och häll sedan av buljongen. Mixa palsternackan slät med crème fraiche och rör i smöret. Smaka av med salt och peppar. Om purén ser för tjock ut kan du spä med lite mjölk.
Tärna laxen smått. Skala och kärna ur äpplet och tärna det i samma storlek som laxen. Strimla vårlöken och blanda samtliga ingredienser med saften från den halva citronen.
Skär kavringen i små tärningar (men tänk på att de krymper något i pannan) och stek dem i en klick smör och en nypa havssalt till de är knapriga krutonger. Låt dem rinna av lite på en bit hushållspapper.
Fördela purén i/på valfritt porslin och toppa med en klick tartar och några krutonger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar