tisdag 16 februari 2010

Tom Kha Gai på biff!


Du vet den där kokosmjölkgrytan som är så populär bland alla Thailandsturister, den där med kyckling, kokosmjölk, citrongräs, chili, lime och fisksås - Tom Kha Gai. Och så tänker du dig alla dem smakerna konscentrerade i en saftig liten färsbiff med enn knaprig stekyta som bonus. Då har du en ungefärlig bild av kvällens middag.
Jag tänkte till ordentligt för att kunna utnyttja kokosgrädden som blev kvar från laxgrytan häromdagen och detta resulterade i riktigt goda kycklingbiffar med en ton av citrongräs, lite tuggmotstånd av vårlök, lite sting av chili och allting ömt inlindat i den gräddiga kokosen. Gott så det förslår och det passade perfekt till en sallad på mango, körsbärstomater, vårlök, lime, fisksås och en nypa socker.
Kycklingbiffar med kokos och citrongräs 4 portioner
500g kycklingfärs
1 stång citrongräs
4 vårlökar
0.5 röd chili, mediumstark
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl kokosgrädde (det översta tjockare lagret när kokosmjölken har skiktat sig i burken)
Saften från en halv lime
2 msk fisksås
salt
Banka sönder citrongrässtången och strimla den så fint som möjligt. Då snackar vi fint för det är inte gott att tugga på en citrongräsklump. Strimla vårlöken i 3 mm tjocka ringlar. Kärna ur och finhacka chilin. Riv vitlöksklyftan fint.
Blanda samman alla ingredienser till en färs. Forma till biffar av önskad storlek, jag föredrar ganska små så att man kan ta flera! Salta lite extra på ytan av biffarna och stek dem sedan i en skvätt olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar