fredag 5 februari 2010

Svart bönsalsa med avokado, karamelliserad lök och pecannötter


Så till den utlovade bönsalsan som vi åt till korvarna igår. Framförallt i Storbritannien är det ju ganska vanligt att man äter karamelliserad löksky till sina bangers and mash. Nu är det ju här ganska långt ifrån lökskyn men det jag idén jag försöker få fram är att söt lök passar till rejäla korvar. Den mjuka avokadon och de mjuka bönorna tillsammans med de knapriga nötterna och den söta löken gjorde sig riktigt bra framförallt till vitlökskorven men jag tvivlar inte på att den har ändlösa proteinkamrater.
Svart bönsalsa med avokado, karamelliserad lök och pecannötter
1 rödlök
1-2 tsk socker
1 msk balsamvinäger av god kvalitet
1 burk svarta bönor
1 mogen avokado
1 liten näve pecannötter
olivolja
flingsalt
peppar

Grovhacka rödlöken och hetta upp en skvätt neutral olja i en panna på medelvärme. Fräs löken långsamt tills den börjar mjukna. Strö över sockret och låt det karamelliseras, rör inte om så mycket under tiden. Häll sedan över vinägern och låt den puttra in, strö över en liten nypa salt. Smaka av löken om det behövs mer socker eller vinäger. Låt löken vila i pannan medan du gör resten av salsan.

Skölj bönorna. Tärna avokadon. Grovhacka pecannötterna. Blanda bönor, avokado, nötter och den ljumna löken. Smaksätt med en skvätt god olivolja och salt och peppar. Some Gordon Ramsey skulle ha sagt (om han hade kunnat uttala det): Svart bönsalsa med avokado, karamelliserad lök och pecannötter - done!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar