tisdag 10 november 2009

Päron- och kolapannacotta med karamelliserade nötter


Det här var en av desserterna som pappa fick toppa sin oxbringa med i söndags, fars dag. Jag blev riktigt stolt över mig själv hur kreativt jag lyckades rädda det ensamma lilla päronet i vår fruktskål från övermognad, med en dessert där smakerna ändå inte blev konstlade. Det är annars risken när man gör rensaskafferietrecept eller räddaingrediensenrecept, att man har i ingredienser bara för sakens skull snarare än för smakens skull. Men här blev det en bra kombo, jag menar lyssna bara: vanilj, kolakaramell, päron. Kärlek helt enkelt. Knäckiga nötter förhindrade dessutom att det hela blev alltför insmickrande lent, mjukt och jollmigt.
Päron- och kolapannacotta med karamelliserade nötter 2 portioner
1 päron av conferencetyp
1 msk smör
1msk muscovadosocker
2 krm ekologiskt vaniljpulver
1.5 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
1 gelatinblad
1 näve blandade nötter Jag använde cashew, pecan och mandel.
1 msk smör
1 msk socker
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 15 minuter.
Skala och tärna päronet. Smält smöret i en stekpanna och fräs pärontärningarna. Efter någon minut strör du över sockret och 1 krm vaniljpulver. Låt päronet fräsa ytterligare två minuter och häll sedan över tärningarna och eventuell päronsaft i en skål.
Mixa päronet till en slät puré och passera sedan purén genom en finmaskig sil ner i en liten kastrull. Tillsätt grädden och mjölken till päron purén tillsammans med det sista kryddmåttet vanilj.
Sjud gräddmjölken under lock i 5-10 minuter. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta ner i gräddmjölken. Fördela gräddmjölken i två vackra glas och låt dem sedan stelna i kylen några timmar.
Gör under tiden nötterna. Smält smöret i en stekpanna och strö över sockret. Låt det bildas karamell i panna, rör inte i sockret förrän det blir gyllenbrunt!!
Tillsätt nötterna i karamellen och blanda runt så att alla nötter täcks. Strö sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna och stelna. Grovhacka sedan nötterna och innan servering strör du dem över pannacottan.
Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar