Fransk Chokladtårta med dulche de leche och nötter
1 ganska liten kaka för 8-10 personer
125g smör
125g mörk choklad (Jag använde 90%-ig)
2 stora ägg eller 3 små
1 dl socker
2 msk mjöl
1 tsk havssalt
1 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
3 msk ljus sirap
100g mörk choklad
Till servering
Dulche de leche
Salta nötter, tex. cashew eller jordnötter
Smält smöret och chokladen i vattenbad.
Vispa äggulorna och sockret tills det är ljusgult och fluffigt. Vispa äggvitorna till ett styvt skum.
Rör ihop äggulorna med chokladsmöret. Vänd ner chokladsmeten i äggvitorna och rör till en jämn smet. Sikta ner mjölet och tillsätt saltet i hela flingor.
Klä en form med smörpapper. Jag använde en mindre form ca 20x20. Häll i smeten och grädda i 20-25 minuter på 175 grader. Ta ut kakan och låt den svalna och ställ sedan in den i kylen.
Koka upp grädden, mjölken, och sirapen. Hacka chokladen fint. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt chokladen och låt den smälta i gräddmjölken.
Häll glasyren över kakan och ställ in i kylen igen. Låt den stå över natten så blir den godast.
Vid servering skär du portionsbitar och ringlar över dulche de leche och strör över hackade nötter.
Tillfredsställer även det värsta chokladbegäret!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar