måndag 23 november 2009

Marinerad lammfilé med chorizoströssel. fetaost och fuskratatouille

Världens osmakligaste bild på en mycket god lördagsmiddag. Inspirations lampa blinkade till när jag stod hos Latinska i Hötorgshallen och precis hade köpt lammfilé, jag hörde mig själv även be om en chorizo. Framför mig såg jag någon typ av chorizoströssel, som bacontärningar fast med chorizons kryddighet. Sagt och senare även gjort. Till det blev det ett grönsaksfräs som fick lite samma smak som ratatatouille fast en snabbvariant och med betydligt mindre tomater än i orginalet. Aubergine är riktigt bra att ha i grönsaksfräs, tricket är att låta den steka ensam en stund innan man tillsätter de andra grönsakerna, då har auberginen nämligen en tendens att liksom smälta och bilda en krämig sås. Gott blev det, så ignorera klumpen på bilden och prova detta!

Marinerad lammfilé med chorizoströssel, fetaost och fuskratatouille. 3 portioner
400g lammfilé
2 vitlöksklyftor
0.5 röd chili¨
några kvistar färsk timjan
2 msk olivolja

1 aubergine
0.5 squash
2 klyftor vitlök
1 rödlök
1 paprika
10 körsbärstomater
olivolja

1 chorizokorv
50-100g fetaost

Börja med att marinera lammet. Riv vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse och lägg i lammet. Knyt till påsen och massera in marinaden i köttet. Låt ligga i kylskåpet i minst 2 timmar.

Skala auberginen och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Skär sedan varje skiva i fyra bitar. Lägg ut på hushållspapper och salta rikligt. Låt auberginen ligga och vattnas ur i en halvtimme.

Finhacka vitlöken, skala och skär squashen i halvmånar, skär paprikan i bitar ca 2x2 cm. Klyfta rödlöken.

Torka av auberigen med papper och hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna på medelvärme. Stek auberginen i oljan ca 10 minuter. Tillsätt sedan resten av grönsakerna och salta och peppra. Stek i några minuter och sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt puttra medan du förbereder chorizon.

Skär upp skinnet på korven och ta ut innanmätet. Hacka innanmätet och stek i en torr panna tills korvsmulet är knaperstekt. Ta upp och låt rinnna av på hushållspapper.

Salta och peppra lammfilén rikligt runtom och stek i smör några minuter på varje sida. Den ska fortfarande vara lite röd i mitten.

Lägg upp en slev av grönsaksfräset på tallriken, lägg filén ovanpå och smula över fetaost. Toppa med chorizoströsslet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar