onsdag 18 november 2009

Fiskfärsbiffar med thaibasilika och mangosalsa


Fiskfärsbiffar är tacksamma små krabater. Man kan använda i princip vilken fisk som helst, dem är otroligt kryddtåliga och går därmed att variera och dessutom så brukar de övertyga även den mest inbitne, inbillade fiskhataren att fisk faktiskt är fantastisk gott. Den här gången blev det små rara biffar med asiatiska inslag i form av thaibasilika och några små stänk av sesamolja. Jag stod länge och velade om jag skulle peta ner basilikan eller limeblad i biffarna. Tillslut blev det basilikan och jag blev mycket nöjd, nästa gång ska jag prova limebladen eller kanske en mix av de två?

Mangosalsan är en klassiker här hemma plus minus några ingredienser från gång till gång, idag fick salsa ett tillskott av en halv burk cannelinibönor för att salsan skulle bli matig nog som ensamt tillbehör till biffarna.

Fiskfärsbiffar med thaibasilika och mangosalsa 2 pers
200g vit fiskfilé (jag hade en bit hällefilé i frysen)
200g laxfilé
1 vitlöksklyfta
1 tsk urkärnad, finhackad röd chili
1 ägg
ca 4-5 blad thaibasilika
4-5 droppar sesamolja
saft från en halv lime
salt
svartpeppar

Salsan
1 mango
1 avokado
4 salladslökar
0.5 röd chili
200g cannelinibönor
1 lime
1 tsk socker
olivolja
salt

Tärna de båda fisksorterna och riv vitlöken. Lägg samtliga ingredienserna till biffarna i en mixer och kör till en fin smet. Smaka en liten klutt för att känna om kryddningen är bra. Forma till fyra biffar.

Tärna mangon och avokadon. Skiva salladslöken i tunna ringar, kärna ur chilin och hacka den fin. Blanda mango, avokado, lök, chili och bönor i en skål.

Blanda saften från limen, sockret, en liten skvätt olja och salt till en dressing. Här är det viktigt med balansen mellan sött, surt och salt så smaka av ordentligt. Häll sedan dressingen över salsan och låt den stå och dra medan du steker biffarna i en klick smör.

Servera biffarna med salsan och en klyfta lime att pressa över biffarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar