tisdag 20 oktober 2009
Tillfälligt Avbrott
Ikväll har jag rejäl resfeber och vet inte alls vad jag ska förvänta mig. Klart är i alla fall att de två första dagarna kommer att tillbringas vid Kilimanjaro för safari. Kanske bjuder resan även på kulinariska upplevelser? Jag har verkligen ingen aning om vad jag slänger mig ut i. Men jag är nästan säker på att det blir en resa full med oförglömliga upplevelser.
Men som sagt, håll ut i 2 veckor.
Jambo!
Multifunktionell svamp- och ädelostkräm
måndag 19 oktober 2009
Biffig måndag, vardag är inte trist!
söndag 18 oktober 2009
Slutet gott allting gott

Chokladfondant 2 pers
30g smör
45g mörk choklad, minst 70%
1 ägg
1msk muscovadosocker
2msk strösocker
0.5dl vetemjöl
en nypa flingsalt
Smält smör och choklad i vattenbad eller i mikrovågsugn.
Vispa ägget och sockret tills det är någolunda fluffigt. Det behöver inte vara överdrivet fluffigt eftersom det är svårare att få till den rätta konsistensen då.
Häll i choklad- och smörblandningen i äggvispet. Tillsätt mjölet och saltet och vänd ihop till en jämn smet utan mjölklumpar.
Fyll upp två portionsformar av ramekin-typ. Grädda dem på 185grader i ungefär 8 minuter. Vakta fondanterna noga! Tipset är att ta ut dem lite tidigare än du tror, de fortsätter att stelna lite efter att du har tagit ut dem ur ugnen.
Kompotten gjorde jag genom att låta några plommon koka ihop med en slurk vatten, muscovadosocker, ekologisk vaniljpulver och en anisstjärna, men som sagt servera den hellre ihop med något mer neutralt gärna smaksatt med vanilj.
lördag 17 oktober 2009
Sallad med päron, ädelost och valnötter
fredag 16 oktober 2009
Kvinnor kan: Gäddqueneller
onsdag 14 oktober 2009
Favorit i repris från Latinska
Jag har skrivit om den förut men jag inte noga understryka hur förbannat god chorizon från Latinska Livsmedel i Hötorgshallen är. En så fantastiskt koncentrerad smakbomb i fjälster. Med kilopriset på 89 riksdaler är det i princip så att du förlorar på att inte köpa med dig ett gäng röda skönheter nästa gång du är i hallen. På bilden syns min middagskorv tillsammans med ugnsstekta grönsaker som fått förlusta sig i den kryddiga oljan som läcker ut från chorizon och allting toppad med lite grekisk fetaost från Mi Esquina i samma hall. Allting, bara till mig. Sann lycka.
tisdag 13 oktober 2009
Senapspapardelle med Umamibullar
måndag 12 oktober 2009
Savoykålfräs med rökt sidfläsk och balsamvinäger
Servera till ditt favorittillbeör!
söndag 11 oktober 2009
Pumpa och Chèvreravioli med salviasmör och valnötter
Fräs pumpan och finhackad rödlök i rikligt med olivolja. Låt det fräsa i ungefär 10 minuter på ganska låg värme. Häll på buljongen och låt det puttra tills nästan all buljong är borta, känn efter om pumpan är mjuk annars får du tillsätta lite extra buljong och kokan ytterliggare några minuter. Salta och peppra.
torsdag 8 oktober 2009
Serranolindad kycklingfilé med parmesan och fikonmarmelad
För den var inte bara ruskigt god utan också ruskigt enkel. Ta helt sonika en kycklingfilé och skär ett snitt i den så att det bildas en ficka. Bred på ett lager fikonmarmelad, jag använder St. Dalfour den är riktigt god med kraftig, bra smak av fikon.

Fyll sedan fickan med två sorters riven ost: Riktigt lagrad parmigiano reggiano och en lite krämigare ost men som fortfarande gärna är lagrad, jag använde en långlagrad cheddar. Fyll fickorna med så mycket ost som går i. Salta och peppra runtom filéerna och linda in dem i en skiva serrano eller någon annan lufttorkad skinka. Stek kycklingen några minuter på varje sida i en stekpanna med smör eller olja tills de får fin färg. Låt dem sen steka färdigt i ca 8-10 minuter i ugnen på 180grader.
Perfekt kombination av kontrasterande konsistenser; saftigt kyckling, krämig ost och krispig skinka. Perfekt kombination av smaker; salt ost och skinka, söta fikon och den milda kycklingen som rundar av hela kalaset. Och ja, det är precis så gott som du föreställer dig i din fantasi.
onsdag 7 oktober 2009
Utan anspråk på autencitet: Scampiwok med Grapefrukt och Thaibasilika
En tråkig grej med när man wokar med sås är att alla ingredienser får lite samma nyans. Som ni ser på fotot av denna scmapiwok. Ta den här woken för vad den är. Den kommer inte ta dig tillbaka till det där lilla haket på Thailandsstranden med plastmöbler och 90-talsballader strömmande ur högtalarna. Nej, det här är helt enkelt en snabb, god vardagsrätt som råkar använda sig av en del thailändska ingredienser. Valet att blanda i en skvätt grapefruktjuice var helt baserat på att jag ofta vill ha i ngn citrusfrukt i mina wokar och igår saknade jag mitt förstahandsval lime. Däremot låg en praktfull röd grapefrukt i fruktskålen och jag tänkte "varför inte?". Grapen gjorde bra ifrån sig och gav en annorlunda smak till woken som jag tyckte om. Lime smakar också jättebra i men det blir inte samma smak.
Den thailändska basilikan har en väldigt karaktäristisk lakritssmak som är svår att ersätta, den finns att köpa i de flesta asiatiska mataffärer. I Stockholm finns den tex. att köpa i Asia Market på Olof Palmes Gata. Jag brukar köpa en större mängd och sen förvara i frysen. Det funkar prima. Hittar du ingen basilika kan du utesluta den och få en annan wok men som även den är god i sig. Grönsaker kan du ta mest vad du har hemma, det gjorde jag.
Scampiwok med Grapefrukt och Thaibasilika 2 personer
16st kokta scampiräkor
10cm squash
10cm aubergine
1 rödlök
1 liten morot
2 klyftor vitlök
5 blad Thaibasilika
Woksås
2msk ljus soja (Den absolut godaste enligt mig är Healthy Boy's Mushroomsoy 1msk Oystersauce 1msk fisksås 1msk juice från grapefrukt 1 tsk råsocker Salt Peppar
Skala räkorna och skär grönsakerna i lika stora bitar. Finhacka vitlöken. Blanda ingredienserna till woksåsen.
Hetta upp olja i en het wokpanna. Börja med att woka morötterna i några minuter. Tillsätt sedan rödlöken, vitlöken, squashen och auberginen och woka i några minuter.
Tillsätt räkorna och såsen. Woka snabbt någon minut. Riv basilikabladen i bitar och vänd ner i woken precis innan servering.
Vi åt woken rakt upp och ner men vill man så går det utmärkt att servera med kokt ris. Ät, var glad och tänk att du inte alls längtar till den där stranden. Plastmöbler har aldrig varit särskilt bekväma!
tisdag 6 oktober 2009
Gräddig savoykål med rökt sidfläsk
Ni har väl inte missat att det är kåltider? Savoykål är en väldigt vacker grönsak tycker jag, som stora, krusade blommor tronar de just nu i vår grönsakshörna av köket. Jag tycker dessutom att det är en väldigt god kål. Dock har den en tendens, speciellt de yttre bladen, att var lite segare än vanlig vitkål och kan behöva en lite längre tillagningstid.
Ett bra sätt att råda bot på konsistensproblemet är att stuva kålen lätt, med betoning på lätt så att det fortfarande är kålen som spelar huvudrollen. Dessutom tillsätter jag en liten bit rökt sidfläsk som krydda, bara för att det mesta blir liiite godare med en bit rökt fläsk. Vi åt kålen tillsammans med små, riktigt goda, isterband inköpta i Kalmar.
söndag 4 oktober 2009
Högtider värda att firas
Jag är inte så mycket för att fira konstruerade högtidsdagar som alla hjärtans dag, "ostkakans dag", "kladdkakans dag" osv. Men vissa dagar kan jag tycka är helt ok att fira. Som Kanelbullens dag till exempel (läs: jag tycker bättre om kanelbullar än ostkaka). När den dessutom infaller på en söndag kan man ju till och med vara husmoderlig och baka egna bullar. Varje gång jag bakar bullar (vilket sker ungefär en gång om året - 4 oktober) så undrar jag varför jag inte gör det oftare. Det är ju så gott!
Dolmar fyllda med hatkärlek.
Somliga tycker kanske att det är en brist i min uppfostran, andra kanske inte alls höjer på ögonbrynen, men sanningen är den att jag aldrig tidigare har ätit kåldolmar. Men i början av veckan när vår lokala mataffär sålde vitkål för 2kr/kg så bestämde jag mig för att nu var de dags! Kåldolmar innhåller ju ändå smaker som jag vanligtvis gillar; soja, sirap, vitkål. Jag gjorde mina dolmar helt enligt Mannerströms recept och använde istället för ris - en kokt potatis och frästa kålrester.
Nu var det lite pilligare än jag hade trott, jag var själv i köket (och det kanske var tur annars hade jag väl klöst ur någons ögon) och jag var trött. Så lagom tills de ihoplappade dolmarna kom in i ugnen så hade jag utvecklat ett smått hatiskt förhållande till de gråbleka rullarna som bara inte ville forma sig eller hålla ihop som jag ville.
MEN, nu är det ju så att kåldolmar ska tillagas i ugn i ca 30 minuter så jag hade tillräckligt med tid att lugna ner mig lagom till det var dags att sätta kniven i dem. Tillsammans med kokt mandelpotatis och skysås så var det gott. Riktigt gott. Till och med så gott att jag kan tänka mig laga det igen trots den traumatiska tillagningen. Den där husmanskosten är inte så pjåkig han.