tisdag 13 oktober 2009

Senapspapardelle med Umamibullar

Det här blev den goda måndagsmiddagen efter inspiration från Markus Aujalay. Det är en riktigt enkel rätt men det tar ett litet tag att trilla köttbullar. Jag prövade för första gången att steka mina köttbullar i ugnen. Det är betydligt enklare och köttbullarna behåller sin fina form. Däremot tyckte jag att de blev lite bleka, kanske hade jag ugnen på lite för låg värme, dessutom går man ju miste om den fantastiskt goda stekytan som bildas vid stekning i stekpanna.

Köttbullarna kallar jag för Umamibullar eftersom de innehåller både torkad svamp, efter tipset från Annika, och även rostad vitlök. Dessutom smulade jag återigen ner en liten, líten mängd smakrik ost precis som i pumparaviolin, för ytterligare en umamiboost. Det gör att de här små bullarna är lite vassare än sin mer traditionella kusin. Pastan gick hem hos alla tre familjemedlemmar så den lär återkomma!

Senapspapardelle med Umamibullar 4 pers
Köttbullarna
400g nötfärs
100g färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0.5dl torkad Karljohansvamp
2msk rostad vitlök (finns att köpa på asiatiska affärer, annars kan du ta vanlig rostad lök)
1 msk ädelost
1 ägg
salt
peppar
Pastan
4 portioner färsk pasta, gärna papardelle
1 rödlök
1 liten vitlöksklyfta
100g färska champinjoner
200g färsk spenat
1 burk crème fraiche
1msk dijonsenap
salt
peppar
smör
olivolja

Börja med köttbullarna: Riv löken och champinjonerna på den grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöksklyftan fint. Smula den torkade svampen och ädelosten så fint du kan. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna till en smidig färs.

Forma små köttbullar och stek med valfri metod.

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten

Skär rödlöken i tunna båtar. Finhacka vitlöken och kvarta champinjonerna. Stek champinjonerna i en torr panna på hög värme tills det mesta av vätskan har ångat bort. Tillsätt då en klick smör och en skvätt olivolja och tillsätt även de båda löksorterna.

Låt allt fräsa tills löken har mjuknat. Låt sen även spenaten fräsa med tills den slaknar. Krydda med salt och peppar.

Tippa i crème fraichen och dijonsenapen. Låt allt puttra i några minuter. Vänd i den kokta pastan i såsen så att den blir täckt. Servera pastan med köttbullarna och gärna med lite parmesan på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar