Strömmingslåda med Purjolök och Ansjovis en ganska liten en
400g strömmingsfile med ryggfenorna borttagna
1 purjolök
1 ask ansjovis
1.5 dl grädde
1.5 dl mjölk
1 msk kaviar (helst en variant med högre romhalt än Kalles)
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ganska liten ugnsform (jag tror att min är ungefär 19x19).
Skiva den sköljda purjolöken i tunna ringar och fräs mjuk i en klick smör.
Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan neråt på en skärbräda och salta och peppra. Lägg på 1/2 ansjovisfilé och några purjolöksringar på varje filé. Rullar ihop filéerna och lägg med skarven neråt i ugnsformen. Salta och peppra även ovanpå rullarna.
Blanda i en skål ihop grädde, mjölk och kaviar och en gnutta peppar, det behövs oftast inget salt eftersom kaviarn är salt.
Häll på gräddmjölken ovan på rullarna. Se till så att all strömming är täckt av gräddmjölk, om inte så får du tillsätta lite till.
Tillaga i ugnen ca. 25 minuter. För att verkligen köra husman all the way så åt vi lådan med kokt mandelpotatis.
Strömminglåda är en väldigt underskattad rätt, och strömming en underskattad fisk!
SvaraRaderaDet här lät jättegott, helt klart i min smak!