tisdag 6 oktober 2009

Gräddig savoykål med rökt sidfläsk


Ni har väl inte missat att det är kåltider? Savoykål är en väldigt vacker grönsak tycker jag, som stora, krusade blommor tronar de just nu i vår grönsakshörna av köket. Jag tycker dessutom att det är en väldigt god kål. Dock har den en tendens, speciellt de yttre bladen, att var lite segare än vanlig vitkål och kan behöva en lite längre tillagningstid.

Ett bra sätt att råda bot på konsistensproblemet är att stuva kålen lätt, med betoning på lätt så att det fortfarande är kålen som spelar huvudrollen. Dessutom tillsätter jag en liten bit rökt sidfläsk som krydda, bara för att det mesta blir liiite godare med en bit rökt fläsk. Vi åt kålen tillsammans med små, riktigt goda, isterband inköpta i Kalmar.

Gräddig savoykål med rökt sidfläsk 3 personer
0.5 savoykålshuvud
30-50g rökt sidfläsk.
0.5 rödlök
1msk kalvfond
0.5dl grädde (matlagnings eller visp beroende på samvete)
salt
peppar
Strimla savoykålen relativt litet och förväll i lättsaltat vatten i ca 5 minuter.
Hacka löken och tärna sidfläsket. Fräs löken och fläsket i en klick smör.
Häll av vattnet från kålen men spara kokvattnet. Tillsätt kålen i löken och fläsket och fräs någon minut. Tillsätt grädden, fonden och ca 1 dl av kokvattnet (här får man bedöma hur pass lös stuvning man vill ha och tillsätta mer eller mindre kokvatten efter smak). Smaka av med salt och peppar.

2 kommentarer:

  1. Vilken toppenrätt så här på hösten! Savoykål har jag alltid gillat och sidfläsk är en ny, otroligt användbar upptäckt.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Håller med Fröken Dill, kål är så vansinnigt gott, och hösten är verkligen kålens och fläskets förlovade årstid!

    SvaraRadera