tisdag 20 oktober 2009

Multifunktionell svamp- och ädelostkräm


Idag visade det sig återigen hur den gamla "vadkanvilagautanattbehövahandla"-metoden kan ge riktigt goda resultat. Man tvingas ju tänka i lite nya banor. Som idag, när det vanligtvis parmesan- eller fetaostbaserade täcket på den ugnsbakade laxen fick bytas mot en kräm baserad på smörfrästa skogschampinjoner, purjolök och en liten överbliven bit ädelost som låg och skräpade i kylen. Krämen blev riktigt lyckad med smaker som gifte sig perfekt. Jag kan defintivt tänka mig att använda den in andra sammanhang än ovanpå lax. Som tillbehör till tex. färsbiffar, som fyllning i lövbiffrullader eller varför inte i hemgjord tortellini? Dessutom kan man utveckla den ytterliggare, några hackade valnötter skulle förmodligen smaka fungera ypperligt tillsammans med svampen och osten och skulle dessutom bidra med lite kontrast i konsistenserna. Möjligheterna är lika många som ingredienserna i ditt kylskåp.
Multifunktionell svamp- och ädelostkräm ca 1.5-2 dl
2 nävar skogschampinjoner
0.5 purjolök
1msk smör
salt peppar
30g ädelost
Rensa svampen och skär den i kvartar. Fräs den i en torr, het panna tills vätskan i svampen är avdunstad.
Tillsätt smöret till svampen och tillsätt även den finstrimlade purjolöken. Låt fräsa tills löken är mjuk, krydda då med salt och peppar.
Mixa svampen, löken och ädelosten till en slät kräm. Smaka eventuellt av med lite extra salt och peppar.
Var kreativa nu!

1 kommentar:

  1. Ost och svamp. GOTT!!! Min svärmor brukar göra en väldigt god svampsoppa som innehåller blämögelost.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera