onsdag 31 mars 2010

Gryta på märgpipa med rött vin och varmrökt sidfläsk


Äntligen börjar det lagas lite riktigt mat här hemma igen. Efter en efterlängtad shoppingrunda i Hötorgshallen kom jag hem med ett stycke benfri märgpipa, en überfin bit varmrökt sidfläsk, ett knippe morötter och ett gäng skogschampinjoner. Jag veet att våren är här och vi nu ska gå över till fräscha sallader med vårprimörer och andra lättare anrättningar. Men nu var jag dödligt sugen på en mustig gryta. Och vilken gryta det blev! Precis så där tillfredsställande rökig och tallriksslickargod. Tillsammans med en smörig palsternackspuré blev det en perfekt start på påskledigheten. Imorgon drar jag till bror min i Malmö och torsdagskvällen kommer att spenderas på den omskrivna Bastard. Livet kunde varit sämre.
Gryta på märgpipa med rött vin och varmrökt sidfläsk
ca 800g benfri märgpipa
2 gula lökar
50g varmrökt sidfläsk
2 morötter
1/4 rotselleri
4-5 dl rödvin
1-2 dl kalvbuljong
salt
peppar
Inför servering
2 msk mörk soja
1 msk tomatpuré
0.5 msk kalvfond
1-2 msk maizena
Varmrökt sidfläsk
2 nävar champinjoner/skogschampinjoner
Sätt ugnen på 125 grader. Skär köttet i bitar och hacka löken. Tärna sidfläsket i cm-stora bitar. Skala morötterna och rotsellerin. Dela rotfrukterna några gånger, bitarna kan vara ganska stora så att de lätt kan plockas upp ur grytan senare. Lägg köttet i en ugnstålig gryta med lock och tillsätt även löken, rotfrukterna och fläsket. Fyll på med vin och buljong så att allt är täckt med vätska. Salta och peppra lätt. Sätt in i ugnen i ca 3-4 timmar.
Ta ur grytan ur ugnen och sila av vätskan ner i en kastrull. Plocka bort rotfrukterna från köttet och fläsket. Tillsätt soja, tomatpuré och kalvfond till vätskan i kastrullen. Reducera ner i någon kvart medan du fräser på lite tärnat sidfläsk och champinjoner som du kan toppa varje portion med. Red av grytvätskan med maizena och tillsätt återigen köttet och fläsket. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med någon form av puré, t.ex. palsternackspuré eller potatispuré. Toppa med de knaperstekta sidfläsktärningarna och smörfrästa champinjoner.

1 kommentar:

  1. Underbart med sidfläsk eller pancetta tillsammans med långokskött såhär, helt rätt tycker jag! :)

    SvaraRadera