måndag 1 mars 2010

Mellanlandning med dim sum och te i Beijing


Första dygnet har spenderats i solen med bad, massage och god mat. Eftersom vi flög med Air China hit så var det mellanlandning i Beijing som gällde. Vi hann med både god dim sum och traditionell te-drickning. Dim sum och jiaozi fyllda med räkor, fläsk, kyckling, picklad senapsbiff och shiitakesvamp. Gott så det förslår. Te-proceduren var bland det mest absurda jag har varit med om. Här var det inte frågan om att koka lite vatten, slå över teblad och sedan dricka. Här handlade det om att koka vatten, dränka både muggar och kanna med vatten. Tvätta tebladen. Koka nytt vatten, slå över tekannan (alltså utanpå porslinet). Koka nytt vatten, dränka tebladen igen, hälla över i muggarna. Sätta på små huvor på muggarna, vända runt muggarna så teet hamnar i huvan. Lyfta på muggen och dofta på aromen. Och till sist: dricka. Jag och mamma visste inte vad vi skulle göra när hon for runt där med kannor och vatten. Anledningen till att hälla det utanpå kannan skulle tydligen vara att göra teet mer fragrant. Oulong-teet var gott i alla fall.

Snart kommer thai-maten!



Utrustning för en riktig te-procedur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar