söndag 21 mars 2010

Lammrostbiff med rosmarin, vitlök och kalamataoliver


Lammrostbiff är fortfarande en ganska ovanligt styckningsdetalj men den här veckan hade vi superpris på den på jobbet. Jag gillar lammrostbiff, dem är så små och söta och det är lite mysigt att alla får varsin liten rostbiff. Lamm, rosmarin och vitlök är en klassisk kombination, lägg till lite kalamataoliver på det så blir det ännu lite godare. Tillbehöret spelade också en ganska stor roll i kvällens middag: vi åt en version av Smaskens ugnsrostade potatis med sardeller och parmesan med skillnaden att vi bytte potatisen mot blandade rotfrukter. Sammantaget var alltså de framträdande smakerna vitlök, rosmarin, kalamataoliv, sardeller och parmesan. Behöver jag säga att det var gott?

Lammrostbiff med rosmarin, vitlök och kalamataoliver. 4 personer

4 lammrostbiffar, de brukar väga ca 150g
En näve kalamataoliver
2-3 vitlöksklyftor beroende på hur feta dem är
3 kvistar färsk rosmarin
flingsalt
olivolja
smör

Putsa rostbiffarna och salta dem runtom. Kärna ur oliverna och hacka dem tillsammans med vitlöken och rosmarinen tills du har en finhackad blandning av de tre. Bind hacket med en skvätt god olivolja. Vänd runt rostbiffarna i hacket och bryn dem sedan snabbt runtomkring i smör. Låt dem sedan gå färdigt i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är runt 56 grader.
Lammet passar till rostade rotfrukter eller grönsaker med sardeller och parmesan eller varför inte en krämig risotto om du är på det humöret.

2 kommentarer:

  1. Lammrostbiff är nästan min favoritstyckningsdel av lamm. Äter den gärna med portvinsås...
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera