torsdag 18 mars 2010

Fet(a) Forell med Purjo, Vitlök och Citron


Inte direkt världshistoriens mest tilltalande bild men gott blev det. Fetaosten är himla god i varmt tillstånd, den blir inte så skarpt syrlig utan mer smakrik och umami-aktig. Purjolöken är given när det ska fyllas foreller här hemma och tillsammans med några basilikablad, lite av den oumbärliga vitlöken och citronsaft blev det riktigt gott. Dessutom är jag barnsligt förtjust i att var och en får sitt eget lilla paket på tallriken, det blir liksom lite roligare då.
Lite kul var det när jag upptäckte att min nya bebis, förlåt ugn har en alldeles egen inställning för att tillaga färsk forell. En av mååånga speciella inställningar. Om man ställer in den på att man ska grädda en kaka i form så kan man bla. välja mellan att grädda "saftig sockerkaka" eller "Cheesecake" eller "Kuegelhopf" (det är tyskt märke på ugnen) eller "Lök och Baconpaj" (måste det vara just lök och bacon i för att man ska kunna använda den inställningen?!) eller "Schwezisk paj" (vad är det??) Här snackar vi ugn som inte lämnar något åt slumpen.
Forell fylld med fetaost och purjolök 4 portioner
4 portionsforeller med inälvona borttagna
1 purjolök
50g fetaost
1 näve basilikablad
1 citron
God Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Skölj purjolöken noga och strimla den sedan fint. Skär fetaosten i små tärningar. Salta och peppra forellerna rikligt invärtes innan du fyller magfickorna (ett nytt roligt ord) med lite purjolök, fetatärningar och några basilikablad. Avsluta med att pressa över citronsaft och ringla över lite god olivolja. Om du inte har någon god olivolja så är det bättre att du lägger i några klickar smör.
Lägg varje forell på en bit ugnsfolie och paketera sedan till fyra tätslutande paket. Släng in dem i ugnen på 225 grader och låt dem gå där i ungefär 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar