tisdag 20 april 2010

Spagetti med kalvfrikadeller i mustig tomatsås

Jag tror att alla som har sett Lady och Lufsen någon gång har ett lite romatiserat förhållande till spagetti med köttbullar. Man får nästan lite lust att sticka ner näsan och puffa lite på en köttbulle. Det här är en riktigt god version av rätten där tomatsåsen får koka länge och görs på bästa Muttitomater, pimpas med en skvätt vitt vin och frikadellerna på kalvfärs får smak av örter och citron. Toppa med en drös färskriven parmesan och du kan nästan höra dragspelet och två italienska krögare skråla. Bellaaa notteee...

Spagetti med kalvfrikadeller i mustig tomatsås 4 personer

1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
0.5-1 dl vitt vin, beroende på hur mkt vinsmak du vill ha
1 burk krossade tomater, helst Mutti
1 dl vatten
0.5 msk kalvfond
1 tsk råsocker
1 msk god balsamvinäger
salt o peppar

400g kalvfärs
1 vitlöksklyfta
1 ägg
1 näve blandade färska örter, jag använde basilika, timjan och rosmarin
rivet skal från en halv citron
0.5 dl riven parmesanost
salt o peppar

4 portioner spagetti

Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i olivolja tills löken är mjuk. Tillsätt vinet och låt alkoholen snabbt puttra bort. Tippa i tomatburken, vatten och fond. Smaksätt med balsamvinäger och socker. Lått puttra på låg värme i ca 45 minuter, spä med mer vatten om det börjar se torrt ut.

Pressa i vitlöken i färsen och hacka örterna. Blanda samman alla ingredienser till frikadellerna och rulla små bollar som du tippar i i tomatsåsen. Låt dem bli genomkokta i såsen, det tar ungefär en kvart. Servera med spagetti och rikligt med riven parmesan.

5 kommentarer:

  1. snälla nån mutto e inte ens bra... ica skit.

    SvaraRadera
  2. Just Mutto kan jag inte uttala mig om, har aldrig provat. Säkert icaskit.

    SvaraRadera
  3. Kan rapportera att de där Mutto är typiskt Willysskit. Ica regerar! / N

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt fin bild :) Och det ser gott ut.

    SvaraRadera
  5. Vad Mutto är vet jag inte, men kan tala om att Mutti importeras av Matric och är ett grymt märke. Riktigt bra kvalité på samtliga produkter, och speciellt tomater på burk - oavsett krossade, hela eller passerade. Testa att hälla ut en burk krossade tomater från Mutti bredvid en burk av nåt annat märke så kan du själv SE skillnaden på kvalitén.

    SvaraRadera