Pappas linsgryta med varmrökt sidfläsk
Den linskunnige undrar kanske varför man använder olika sorters linser när de allihopa har olika koktider. Men det är en del av skönheten med denna gryta, de med kortast koktid kokar sönder och reder grytan något medan de med längre koktid behåller både form och konsistens. På så sätt blir det en perfekt kombination av olika smaker och konsistenser.
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
50-100g varmrökt sidfläsk
2-3 dl blandade linser (pappa brukar använda en blanding av röda, gula och puylinser)
3 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 burk körsbärstomater från Mutti
3-5 dl kalvbuljong
salt o peppar
Hacka de båda sorterna lök och tärna sidfläsket. Fräs de tre i olivolja tills löken är genomskinlig. Tillsätt linserna och låt fräsa med någon minut. Spä med buljong och låt koka med lock i 20 - 25 minuter. Tippa i tomaterna, timjan, salt och peppar och låt koka i ytterligare ca 15 minuter. Håll uppsikt om det behövs späs med mer buljong allteftersom eller om du måste ta av kastrullocket och låta lite vätska koka bort. Det varierar. Smaka av om det är tillräckligt med salt och peppar.
Den där ser verkligen härlig ut! Kul med olika linser som beter sig olika!
SvaraRadera/Lena
Ja, det är en av mina absoluta favoriter, pappa är riktigt klurig han!:)
SvaraRaderaBara fånerier ju att dissa linser eller baljväxter öht, så kan man helt enkelt inte så mycket om mat! :) Belugalinser är bland det godaste jag vet, har ju inget med politik eller nåt sånt att göra! :)
SvaraRadera