söndag 13 september 2009

Baconlindad torsk med Västerbottenkryddad Broccolipuré

Det är så svårt att formulera korta namn på goda recept. Matbloggsrubriker är kluriga, de ska var korta och koncisa men man vill ändå inte förnärma någon ingrediens genom att utelämna den. Dagens i-landsproblem.

Det här var i alla fall en väldigt god middag som vi åt förra veckan när affären hade extrapris på odlad torsk. Jag tycker verkligen om att linda in vit fisk i ngn typ av fläsk. Just här blev det torsk i bacon men i våras minns jag att jag gjorde en lite lyxigare variant med marulk i serranoskinka. Smakerna gifter sig helt enkelt väldigt fint och dessutom är det ett bra sätt att få dem som vanligtvis är lite kinkiga med fisk att glatt mumsa i sig. Det är ju bacon runt! Purén passade väldigt bra till med sin distinkta men ändå milda smak av västerbottenost. Broccolin slank med mest för att vi hade mängder av den varan hemma, purén blir nog lika bra utan den men det är lite festligt med ett ljusgrönt mos. :)

Halvvägs in i måltiden kom jag på att jag glömt fotografera. När jag väl hade lyckats att, lite halvdant, arrangera den resterande maten på tallriken för fotografering kom jag på att kameran låg i byrån. Urladdad. Aja, hoppas att ni lockas av rätten även utan bild. För den god, väldigt god.

Baconlindad Torsk med Puré på Potatis, Broccoli och Västerbotten. 3 pers
400g Torsk
0.5 pkt bacon
ca. 7-8 mandelpotatisar
0.5 broccolistånd
smör
mjölk
0.75 dl riven västerbottenost

Skär torsken i portionsbitar och salta och peppra dem. Linda baconskivorna runt fisken och stek sen bitarna snabbt i lite smör så att baconet får fin färg. Lägg över fisken i en ugnsform och låt dem gå färdig i ca. 10-12 minuter på 170 graders värme.

Koka potatisen tills den är nästan mjuk. Lägg då i broccolibitar och låt dem koka färdigt med potatisen.

Häll av vattnet och tillsätt lite mjölk och en klick smör. Använd mixerstav för att göra purée av potatisen och broccolin. Spä eventuellt med mer mjölk.

Rör till sist ner västerbottenosten och låt den smälta. Servera en rejäl klick puré toppad med en bit torsk och konstatera nöjt att fisk och fläsk är en kombination som inte går av för hackor!


1 kommentar:

  1. Du, vilket härligt recept!
    Vad duktig Du är!
    Det är en fröjd att läsa Din blogg!
    Återkommer!
    Ha en underbar sommar!

    Bästa hälsningar
    Syssy M Jaktman

    SvaraRadera