Den här rätten, som min käre far komponerade för några år sedan, är verkligen bland det godaste jag vet! Det är något med den fasta, lite salta torsken, den lena (otrooooooligt goda) purén och den umamiproppade såsen (som jag kan äta med sked direkt ur skålen, eller föresten - skippa skeden!), som är så fantastiskt. Jordärtskocka och pepparrot är en klockren kombination och såsen med rökt sidfläsk och shiitakesvamp bekräftar återigen min tes att det finns få kryddor som passar så bra till vit fisk som fläsk. Och ja, jag vet att det är förkastligt att vi använder färdigköpt sås som bas men uppriktigt sagt så tror jag inte att det skulle smaka så himla mycket bättre om vi tog oss tiden att stå och reducera vin o buljong i timmar.
Jag kan inte lovprisa denna rätt nog. Ni får helt enkelt prova själva och se. Tyvärr så är detta lilla mirakel till maträtt inte särskilt fotogenique, faktiskt så icke-estetiskt tilltalande att jag inte publicerar bilden jag tog. Jag är helt enkelt rädd att det skulle avskräcka er från att prova rätten. Och det skulle vara ett sådant fruktansvärt slöseri.
Rimmad torsk med jordärtskockspuré och fläskpimpad rödvinssås 3 hungriga pers
450g rimmad torskrygg
Purén
8-10 jordärtskockor
1-2 msk riven pepparrot beroende på styrkan i roten
1 klick smör
Såsen
1 förpackning bra rödvinssås, här hemma används Jesses
ca 6 st shiitakesvampar
4 skivor sidfläsk
1 schalottenlök
peppar
Skala jorärtskockorna och koka dem mjuka i saltat vatten. Lägg dem i en skål och mixa med mixerstav till en slät puré. Rör i en klick smör och pepparroten. Smaka av med salt och peppar.
Fräs finhackad scharlottenlök, tärnat sidfläsk och hackad shiitake i lite olivolja i några minuter. Tillsätt såsen och lite peppar. Låt såsen puttra i 10-15 minuter.
Koka upp en stor kastrull med vatten. När vattnet kokar så lägger du i torsken i portionsbitar. Lägg på ett lock på kastrullen och dra av den från plattan. Låt stå i 3-5 minuter beroende på tjockleken på fisken. Torsken är färdig när den inte längre är genomskinlig
Lägg upp en rejäl klick puré, på det en torskbit avsluta med att ringla över några generösa slevar sås. Ställ fram en skål med den återstående såsen, du kommer vilja ha mer av den.
Om du, som jag, äter detta på en tisdag kan du bara, som jag, njuta av att äta gourmet mitt i veckan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar