tisdag 18 maj 2010

Marinerad lammrostbiff och sötpotatispuré med getost samt rödvinssås


Lammrostbiff har blivit något av en stammis här hemma. Det är en riktigt prisvärd styckningsdetalj som ofta är minst lika god som filén. Dessutom har dem så behändig storlek och en miniatyrrostbiff är precis lagom per person. I helgen marinerade jag lammet i rödvin, mycket vitlök, rosmarin, honung och olivolja. För att ge en extra god stekyta gjorde jag en rub på muscovadosocker, kakao och chiliflakes som karamelliseras när man bryner rostbiffen, riktigt gott tycker jag som gillar karamelliserat.
Till det blev det en puré på sötpotatis som fick smak av getost. Att peta i lite ost i puréer är ett bra knep. Det behöver inte vara så mycket att purén får en utpräglad ostsmak utan osten ger umamieffekt och gör bara puréen lite fylligare och godare helt enkelt. Nu älskar jag ju getost så i den här brandgula purén kunde man ändå urskilja geten. För att få lite kontrast i texturerna och för att det är så gott, hade vi ugnsrostade rödbetstärningar till. Ett infall mot slutet av tillagningen ledde till att det hela toppades med en rödvinssås. Det blev alltså ingen långreducerad sak den här gången utan en mer hetsreducerad och sedan redd sak. Men god blev den faktiskt i alla fall, däremot tycker jag att det finns betydligt bättre rödvinssåsrecept än det jag gjorde. Därför bjuder jag inte på något sådant idag utan vill ni ha rödvinssås till, vilket jag tycker att ni ska, får ni ta till ert klassiska eller ta hjälp av någon av de utmärkta matbloggarna som finns till hands här på nätet.
Rödvins marinerad lammrostbiff och sötpotatispuré med getost. 2 personer
Marinad
2 lammrostbiffar
1 dl rött vin
2 vitlöksklyftor
2 kvistar färsk rosmarin
2 msk olivolja
Rub
3 msk muscovadosocker
0.5 msk kakao
1 tsk chiliflingor
En nypa flingsalt
Puré
1 sötpotatis
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Buljong av önskad sort
0.5 dl vispgrädde
30-50g chevré
salt o peppar
Pressa vitlöksklyftan till marinaden och repa bladen av rosmarinkvistarna. Blanda alla ingredienserna till marinaden och lägg tillsammans med rostbiffarna i dubbla plastpåsar. Låt marinera i några timmar.
Blanda sedan ruben. Ta upp köttet och klappa det torrt. Salta och peppra runtomkring och gnid sedan in ruben. Bryn köttet runtom i smör tills det fått fin färg. Låt rostbiffarna sedan gå klart i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen är ca 65 grader. Ta ut och låt vila i en kvart innan du skär upp det.
Skala potatisen och tärna den ganska smått. Hacka lök och vitlök. Fräs potatis, lök och vitlök i olivolja. Salta och peppra och låt potatisen steka lite innan du häller över buljong så att tärningarna precis är täckta. Lägg på ett lock och låt koka tills potatisen är helt mjuk. Häll av buljongen, men spara den! Mixa potatis och lök till en puré tillsammans med grädden. Om du behöver så spär du med buljongen. Ta bort kanterna på osten och låt den sedan smälta ner i purén. Smaka av med mer salt och peppar. Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar