måndag 24 maj 2010

Halloumipanerad kycklingfilé med basilika- och vitlöksolja

Inhandling av middagsmat vid 18-tiden med blodsockret och energinivån på noll brukar kunna resultera i både diverse konflikter och konstigt ihopplockade måltider pga. impulsiv nerplockning av varor i korgen. Men ibland så blir det tvärtom, att det blir som allra bäst när man inte tänker så himla mycket och klurar på smakkombinationer i flera dygn (jo, jag kan faktiskt göra det, till och med ofta) utan går på enkla smaker som man vet är gott. Förra veckan resulterade kvällsshoppingen i mataffären i just en sådan måltid. Med lite olika recept i bakhuvudet som jag har snappat upp någonstans, ett extrapris på kycklingfilé och ett rejält sug efter halloumi blev till en halloumipanerad kycklingfilé smaksatt med en rejält vitlöksspetsad basilikaolja. Halloumin bildade en riktigt bra panering som stängde inne fukten i filén och gav en saftig kycklingfilé. Kycklingen åts med tsatziki och kokt sparris - som för övrigt hamnar på tallriken vi de flesta måltider nuförtiden eftersom det känns som en ren förlustaffär att inte köpa ett knippe när de kostar 10 spänn styck. Den fick mer än godkänt av alla tre familjemedlemmar så den lär återkomma här hemma. Jag anger inga mängder eftersom det inte är så noga utan du kan helt enkelt anpassa det till mängden mat du ska laga. Men ett riktmärke är att det går åt ungefär en halv halloumiost på fyra kycklingfilé.
Halloumipanerad kycklingfilé smaksatt med basilika- och vitlöksolja
Kycklingfilé
Basilika
Vitlök
God olivolja
Salt o peppar
Halloumiost
Smör
Mixa Basilika, riven vitlök, olivolja och salt o peppar till en konsistens som är ett mellanting av pesto och olja. Gnid in kycklingfiléerna ordentlig med basilikaoljan. Grovriv halloumin och vänd runt filéerna så att det blir täckta runtom av riven ost. Bryn kycklingen runtom i en klick smör och flytta sedan över dem i till en ugnsform. Låt dem gå färdigt i ugnen på 225 grader i ungefär 10-15 minuter eller tills köttsaften är klar. Se upp med att låta dem gå för länge, kycklingfilé blir som bekant lätt torr även om ostpaneringen hjälper till att skydda i det här fallet. Tsatziki passade riktigt bra, förutsatt att man är lika vitlökstogig som jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar