måndag 2 augusti 2010

Sommarmat - Chorizo med parmesan- och vitlökssvängda bondbönor


För mig är sommarmat mat som inte kräver så lång tid vid spisen, inte är alltför tung och mastig och som dessutom gärna innehåller råvaror som det är säsong för. Idag hade mataffären billiga bondbönor och vi hade tre chorizokorvar från Latinska Livsmedel i frysen. Det ledde fram till denna barnsligt enkla middagen. Den innehåller verkligen få ingredienser vilket funkar eftersom det handlar om så fina råvaror. Det gäller alltså att använda fina bondbönor, inte några halvruttna saker. Korven ska hålla hög kvalitet, bor du i Stockholm och vill vara säker så rekommenderar jag ett besök i Hötorgshallen hos Latinska.

Chorizo med parmesan- och vitlökssvängda bondbönor 3 pers
3 chorizokorvar
1 gul lök
1 kg bondbönor
olivolja
1 vitlöksklyfta
0.5 dl riven parmesanost
Havssalt
Svartpeppar
Börja med att skala bondbönorna och koka dem i välsaltat vatten. Stick i en böna, det ska gå lätt att sticka igenom bönan men det ska inte bli mos av den när man gör det. Kort sagt, den ska vara färdigkokt men fortfarande ha lite bett kvar i sig. Skölj bönorna i kallt vatten och skala sedan bort det mjölkvita höljet som omsluter varje böna. Lägg tillbaka bönorna i kastrullen och ringla över olivolja. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och pressa över vitlöksklyftan. Fräs en stund men se upp så att det inte bli bönmos av det hela! Salta och peppra och vänd ner den rivna parmesanen.
Skär varje korv i tre bitar och stek i en stekpanna. När korvarna börjar släppa ifrån sig fett slänger du i löken, klyftad. Stek tills korven har fått fin färg runt om. Sänk värmen och lägg på ett lock, stek tills korven är genomlagad.
Lägg upp bondbönor på en tallrik, toppa med korvbitarna och den stekta löken. Om du vill kan du ringla över lite av den smakrika oljan som blir kvar i pannan från korvarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar