söndag 25 juli 2010

Bildbevis från Toscana och Rom

Tio dagar i Italien, sju på rundresa i Toscana och tre i (ett 40-gradigt) Rom. Det var verkligen en fantastisk resa både ur mat-synpunkt och ur upplevelsesynpunkt (antar att de två aspekterna flyter ihop ganska mycket för min del). Vi har svettats, ätit god mat, sett fantastiska vyer, ätit god mat, övernattat i mysiga byar och svettats. Perfekt, helt enkelt. Vi har varit i byar och städer som Greve in Chianti, Montalcino, Volterra, San Gimignano, Montepulciano, Sienna, Florence (där tillbringade jag nog den kortaste tid någon turist någonsin har tillbringat i staden, typ två timmar - kulturstädernas kulturstad. Föör mycket folk) och Castigliano della Pescaia. Det finns så mycket att skriva att jag just nu inte orkar skriva något alls. Men ni får bilder! Det här är en liten del av allt gott vi har ätit, det kommer inlägg senare med fler bilder och även ett och annat skriftligt tips. Njut så länge av mina (inte alltför) fagra bilder.

En fantastiskt enkel men ofattbart god pasta som intogs på Elba - Sardeller (en masse), vitlök och persilja och så olivolja såklart.

Brushcetta i två former: en klassisk med tomat och den Toscanska verisionen med en varm, grov leverpastej

En av de otaliga charketuri och ostbrickor vi har satt i oss under resan. Lyx.


En av de godaste sakerna på hela resan - en skiva av denna gigantisk porchetta på en marknad i Greve in Chianti.

Överallt dessa fantastiska frukter och grönsaker som vi bara kan drömma om här i norden. Persikor stora som grapefrukter och söta som godis.

Caprese med rejält med buffelmozzarella. Färsk buffelmozzarella är en aha-upplevelse varje gång jag äter det och påminns om att mozarella faktiskt kan smaka något.

Pizza i Rom med salsiccia och zucchini

Den klassiska Rom-pastan - Bucatini al Amatriciana. Kindfläsk (Guanciale?) med tomatsås och pecorino. Mmmm.

Första lunchen: Tortelli fylld medricotta och spenat, toppad med smör och salvia och parmesan
I nästa inlägg utlovas mycket toscanskt vildsvin!

3 kommentarer:

  1. Toscansk mat - det är fan himlen på jorden!

    SvaraRadera
  2. Kunde inte sagt det bättre själv. Mer olivolja och vildsvinssalami åt folket!

    SvaraRadera