torsdag 27 augusti 2009

Vitlöksfräst squashtagliatelle med fetaost, ugnstorkade tomater och lufttorkad skinka


Den här snabba men goda lunchen slängde jag ihop på en kvart förra veckan. Den skapades helt och hållet på grunderna "här är ditt kylskåp" så flera av ingredienserna kan säkert bytas ut efter ditt kykskåp (och smak). Jag använde mig av de ugnstorkade tomaterna som blev över från den här middagen men om du inte råkar ha sådan i din kyl så kan du nog använda en mindre mängd soltorkade tomater, eller vanliga färska nu när det är säsong och de faktiskt smakar något. Jag kan också tänka mig att skinka kan vara god att fräsa på lite innan man toppar med den, smaken kommer ju fram lite bättre, men nu skulle det gå snabbt! Det här blev faktiskt riktigt gott, och fin med alla färger! Skippar man skinkan så blir det ett finfint tillbehör till tex. kycklingfiléer eller ugnsbakad lax.


Här kommer receptet för 2 personer som lätt lunch:

1 Squash
1 vitlöksklyfta
1 tsk urkärnad, finhackad röd chili
100 g fetaost
Några ugnstorkade tomater
Valfri mänd lufttorkad skinka
Rostade pinjenötter
Peppar

Hyvla squashen på längden med en osthyvel och lägg squashstrimlorna i ett durkslag, salta rejält och låt de stå och dra medan du hackar vitlök och chili.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs vitlök + chili i några minuter, vänd i squashen och låt det fräsa med i någon minut. Vänd sen i tomaterna och låt dem bli genomvarma.

Dra några varv med pepparkvarnen, det ska inte behövas salt eftersom squashen redan är saltat och fetaosten bidrar med extra sälta, men skulle du råka vara saltoman (som jag) så kanske du ändå vill tällsätta en gnutta. Tillslut tillsätter du fetaosten i kuber och vänder runt tills den precis börjar smälta (om man inte gillar fetosten varm kan man vänta med att smula över även den tills maten ligger på tallrikarna). Lägg upp på tallrikar och toppa med rostade pinjenötter och strimlor av lufttorkad skinka. Et voilá!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar