måndag 21 juni 2010

Studentbuffé del 4: Alspånsrökt lax

Varmrökt lax är en klassiker på buffébordet. Någon vecka innan studenten stötte jag på ett recept i en tidning som inspirerade att röka sin egen lax med kolgrillen som substitut för en riktig rök. Med lite alspån och några hickoryspån så blev det riktigt god smak på laxen. Inte alls som dess varmröka motsvariget, inte det minsta lik faktiskt. Utan en helt annan rökt smak, kolgrillsrökt och med grovsaltet på toppen som bildar en god skorpa så blev det en riktigt god bufférätt även kallt. Jag kommer definitivt att alspånsröka min lax igen, snabbt går det och gott blir det!

Alspånsrökt lax på grillen

En hel laxsida
Grovsalt
Alspån
Eventuellt några hickoryspån

Om du använder hickoryspån så måste du blötlägga dem några timmar i förväg. Riv av ca en meter ugnsfolie och lägg alspån och hickoryspån i ena änden. Vik över folie och lägg laxsidan med skinsidan neråt, ovanpå. Strö grovsalt över laxen och vik folien ännu ett varv, nu över laxen. Se till att foliepaketet är ordentligt förslutet. Lägg sedan hela paketet på glödbädden i en kolgrill. Låt det ligga där i ca 20 minuter tills laxen inte längre har någon rå kärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar