onsdag 31 mars 2010

Gryta på märgpipa med rött vin och varmrökt sidfläsk


Äntligen börjar det lagas lite riktigt mat här hemma igen. Efter en efterlängtad shoppingrunda i Hötorgshallen kom jag hem med ett stycke benfri märgpipa, en überfin bit varmrökt sidfläsk, ett knippe morötter och ett gäng skogschampinjoner. Jag veet att våren är här och vi nu ska gå över till fräscha sallader med vårprimörer och andra lättare anrättningar. Men nu var jag dödligt sugen på en mustig gryta. Och vilken gryta det blev! Precis så där tillfredsställande rökig och tallriksslickargod. Tillsammans med en smörig palsternackspuré blev det en perfekt start på påskledigheten. Imorgon drar jag till bror min i Malmö och torsdagskvällen kommer att spenderas på den omskrivna Bastard. Livet kunde varit sämre.
Gryta på märgpipa med rött vin och varmrökt sidfläsk
ca 800g benfri märgpipa
2 gula lökar
50g varmrökt sidfläsk
2 morötter
1/4 rotselleri
4-5 dl rödvin
1-2 dl kalvbuljong
salt
peppar
Inför servering
2 msk mörk soja
1 msk tomatpuré
0.5 msk kalvfond
1-2 msk maizena
Varmrökt sidfläsk
2 nävar champinjoner/skogschampinjoner
Sätt ugnen på 125 grader. Skär köttet i bitar och hacka löken. Tärna sidfläsket i cm-stora bitar. Skala morötterna och rotsellerin. Dela rotfrukterna några gånger, bitarna kan vara ganska stora så att de lätt kan plockas upp ur grytan senare. Lägg köttet i en ugnstålig gryta med lock och tillsätt även löken, rotfrukterna och fläsket. Fyll på med vin och buljong så att allt är täckt med vätska. Salta och peppra lätt. Sätt in i ugnen i ca 3-4 timmar.
Ta ur grytan ur ugnen och sila av vätskan ner i en kastrull. Plocka bort rotfrukterna från köttet och fläsket. Tillsätt soja, tomatpuré och kalvfond till vätskan i kastrullen. Reducera ner i någon kvart medan du fräser på lite tärnat sidfläsk och champinjoner som du kan toppa varje portion med. Red av grytvätskan med maizena och tillsätt återigen köttet och fläsket. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med någon form av puré, t.ex. palsternackspuré eller potatispuré. Toppa med de knaperstekta sidfläsktärningarna och smörfrästa champinjoner.

måndag 29 mars 2010

Invigning och lyx

Jag är tillbaka! Och det med pompa och ståt, igår invigdes nämligen spisen. Premiär för induktion hos oss. Lite krångligt i början med touch screen på knapparna men det ger sig nog med tiden. Snabbt går det i alla fall. Det kändes rätt att den efterlängtade spisen fick inviga sin tillvaro i vårt kök med en lyxig klassiker som Biff Rydberg. Inte vilken Rydberg som helst utan en gjord på hängmörad oxfilé och rotsakspytt. Vi fick tag på ändbitar av svensk, hängmörad oxfilé för 149kr/kg istället för 599. Ett riktigt fynd eftersom köttet var läskigt gott.

Rotfrukter plus potatis tärnades, förvälldes och stektes i smör. Gula lökar hackades och fick sedan steka lååångsamt tills den nästan smälte. Köttet tärnades i munnsbitar och stektes tills de fortfarande var rosa. Alltsammans toppades med en äggula och lite riven pepparrot. Senapsgrädden (som jag inte är så förtjust i) byttes mot fullfet crème fraiche som smaksattes med en rejäl sked dijonsenap och en nypa salt och peppar. Nu börjar jag komma upp på banan igen känner jag. Lägg även märke till att jag kunde fota i dagsljus när vi åt middag. Det finns hopp!

torsdag 25 mars 2010

Have mercy on me

Sista detaljerna i köket verkar aldrig bli klara och till på köpet har vårt trödlösa internet lagt sig ner och dött. Så har överseende med att det kommer att bli glest mellan blogginläggen den närmsta tiden. I'll be back.

tisdag 23 mars 2010

Snabb mat inte snabbmat

Scenario: du är påväg hem och klockan är redan middagsdags eller kanske till och med passerad middagstid. Blodsockernivån är i botten och du vill bara ha mat nu, inget tjafs med stekpannor eller väntan på att ugnar ska bli varma. Den endla lösningen är inte McDonalds eller eller findus färdigrätter (även om det inte behöver vara något fel med det jag tycker bara personligen att det finns roligare allternativ). För snabb mat behöver inte innebära snabbmat, skillnaden är väsentlig. Igår uppstod denna situation här hemma men med lite snabb shoping innan hemfärd så var middagen fixad en kvart efter det att jag gått in genom ytterdörren. Gott som tusan var det också.

Wrap med varmrökt lax, avokado och fetaost
Inga mängder anges eftersom du helt kan anpassa receptet efter hur många som ska äta och efter din egen smak, ös på av det du gillar bäst!

Wraptortillas (på bilden är fullkornstortillas använda)
Romansallad
Tomat
Rödlök
Avokado
Ruccola
Varmrökt lax
Avokado

Dressing
Naturell yoghurt
vitlök
honung
salt peppar

Börja med dressingen: Riv vitlöken ner i yoghurten och smaka av med honung, salt och peppar.

Lägg några romansalladsblad mitt på tortillan, på med några tomatskivor och strimlad rödlök. Fortsätt med skivad avokado och en näve ruccolasallad. Ringla över dressingen. Dela laxen i mindre bitar och mikra dem i några sekunder så att de blir ljumna. Fördela laxen i wrapen och smula över rejäla bitar fetaost. Salta, peppra och vik ihop till en rulle.
Klart!


söndag 21 mars 2010

Lammrostbiff med rosmarin, vitlök och kalamataoliver


Lammrostbiff är fortfarande en ganska ovanligt styckningsdetalj men den här veckan hade vi superpris på den på jobbet. Jag gillar lammrostbiff, dem är så små och söta och det är lite mysigt att alla får varsin liten rostbiff. Lamm, rosmarin och vitlök är en klassisk kombination, lägg till lite kalamataoliver på det så blir det ännu lite godare. Tillbehöret spelade också en ganska stor roll i kvällens middag: vi åt en version av Smaskens ugnsrostade potatis med sardeller och parmesan med skillnaden att vi bytte potatisen mot blandade rotfrukter. Sammantaget var alltså de framträdande smakerna vitlök, rosmarin, kalamataoliv, sardeller och parmesan. Behöver jag säga att det var gott?

Lammrostbiff med rosmarin, vitlök och kalamataoliver. 4 personer

4 lammrostbiffar, de brukar väga ca 150g
En näve kalamataoliver
2-3 vitlöksklyftor beroende på hur feta dem är
3 kvistar färsk rosmarin
flingsalt
olivolja
smör

Putsa rostbiffarna och salta dem runtom. Kärna ur oliverna och hacka dem tillsammans med vitlöken och rosmarinen tills du har en finhackad blandning av de tre. Bind hacket med en skvätt god olivolja. Vänd runt rostbiffarna i hacket och bryn dem sedan snabbt runtomkring i smör. Låt dem sedan gå färdigt i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är runt 56 grader.
Lammet passar till rostade rotfrukter eller grönsaker med sardeller och parmesan eller varför inte en krämig risotto om du är på det humöret.

fredag 19 mars 2010

Nu ska det åter sättas degar

I och med att köket nu börjar närma sig sin fulla glans (även om de sista detaljerna verkar ta år att slutföra!) så kan jag snart börja förgylla våra frukostar med hembakat bröd igen. De här månaderna har i och för sig varit ett trevligt tillfälle att prova bröd från lite olika Stockholmsbagerier (där för övrigt Petite France Valnötsbröd blev den stora vinnaren) men eftersom det är så roligt att baka bröd så äter vi vanligtvis inte något annat än mitt hembakade. Nu har jag dessutom klickat hem Brunkebergsbagaren Heléne Johanssons bok Bröd från Brunkebergsbageriet. En riktigt fin bok som jag tycker tar brödbaket till en ny nivå. Heléne rekommenderar tex. vilket bröd som passar till Kalops och vilket som passar till gravlaxtoasten. Eller bara som vanlig frukostmacka. Nu vill jag bara packa upp min hushållsassistent så jag kan sätta igång direkt. Se bara här, cashew- och fetabrödet kommer jag definitvt att göra:









torsdag 18 mars 2010

Fet(a) Forell med Purjo, Vitlök och Citron


Inte direkt världshistoriens mest tilltalande bild men gott blev det. Fetaosten är himla god i varmt tillstånd, den blir inte så skarpt syrlig utan mer smakrik och umami-aktig. Purjolöken är given när det ska fyllas foreller här hemma och tillsammans med några basilikablad, lite av den oumbärliga vitlöken och citronsaft blev det riktigt gott. Dessutom är jag barnsligt förtjust i att var och en får sitt eget lilla paket på tallriken, det blir liksom lite roligare då.
Lite kul var det när jag upptäckte att min nya bebis, förlåt ugn har en alldeles egen inställning för att tillaga färsk forell. En av mååånga speciella inställningar. Om man ställer in den på att man ska grädda en kaka i form så kan man bla. välja mellan att grädda "saftig sockerkaka" eller "Cheesecake" eller "Kuegelhopf" (det är tyskt märke på ugnen) eller "Lök och Baconpaj" (måste det vara just lök och bacon i för att man ska kunna använda den inställningen?!) eller "Schwezisk paj" (vad är det??) Här snackar vi ugn som inte lämnar något åt slumpen.
Forell fylld med fetaost och purjolök 4 portioner
4 portionsforeller med inälvona borttagna
1 purjolök
50g fetaost
1 näve basilikablad
1 citron
God Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Skölj purjolöken noga och strimla den sedan fint. Skär fetaosten i små tärningar. Salta och peppra forellerna rikligt invärtes innan du fyller magfickorna (ett nytt roligt ord) med lite purjolök, fetatärningar och några basilikablad. Avsluta med att pressa över citronsaft och ringla över lite god olivolja. Om du inte har någon god olivolja så är det bättre att du lägger i några klickar smör.
Lägg varje forell på en bit ugnsfolie och paketera sedan till fyra tätslutande paket. Släng in dem i ugnen på 225 grader och låt dem gå där i ungefär 30 minuter.

måndag 15 mars 2010

Lammfärslimpa med sardeller, fetaost, oliver och aubergine


Där fick jag med hela receptet i rubriken. Jag är inte så bra på att fatta mig kort i snärtiga rubriker. Däremot visade det sig att jag är riktigt bra på att laga köttfärslimpa. Det är annars inte någon maträtt som jag känner mig särskilt attraherad av, tanken på en korv av köttfärs (för det är så jag brukar tänka mig limpan) tilltalar mig helt enkelt. Men när jag igår frågade mamma vad hon var sugen på som gick att laga i ugn och hon svarade köttfärslimpa så hade jag - som den goda dotter jag är - inget annat val än att låta just detta bli kvällens middag. Med det sagt innebar det ju inte att man inte kunde tänka lite utanför boxen. Det hela började med att jag fick syn på lammfärs i köttdisken. Slutresultatet blev ganska långt från den klassiska köttfärslimpan men faktiskt ruskigt god. Mamma var nöjd hon med.
Grekisk(isch) lammfärslimpa
En halv aubergine
1 vitlöksklyfta
500g lammfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
10-15 kalamataoliver
8-10 sardellfiléer
1 ägg
50g fetaost
salt o peppar
Skiva auberginen i ganska tunna skivor. Fördela skivorna i en ugnsform och ringla över olivolja och pressa över vitlöksklyftan. Baka i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Riv den gula löken och vitlöken. Kärna ur oliverna och hacka dem sedan grovt. Strimla sardellerna. Blanda löken, färsen, oliverna, sardellerna och ägget till en jämn smet. Krydda med salt och peppar.
Platta ut färsen och lägg ut den ugnsbakade auberginen över färsfyrkanten (roligt ord) och smula sedan över fetaosten. Rulla ihop färsen som en rulltårta och forma den sedan till en limpa. Salta och peppra lite extra över limpan innan du skjutsar in den i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Vi åt den till ugnsrostade grönsaker, underbart att vara med ugn igen!

söndag 14 mars 2010

Behold!


Den glada laxen som fick inviga vår nya ugn (en av dem)! Köket är inte 100% färdigt än men ugnen kan jag inte hålla fingrarna från längre. Shit pommes frites vad fisken smakade bra, ugnsbakad lax har jag längtat efter. Det blev en variant av denna. Imorgon blir det Lammfärslimpa med fetaost. Nu tusan blir det ugnsmat!

torsdag 11 mars 2010

Koreansk Shoppinglunch i Bangkok

Sista dagen av semestern spenderades i den fantastiska staden Bangkok. Shopping stod på schemat och en dag flyger verkligen förbi i de gigantiska köpcentren om man har minsta antydan till shoppingintresse. Lite lunch hann vi i alla fall få i oss, på den Koreanska restaurangen Aka i den enorma gallerian Central World. Jag slogs av att det generellt sett nästan bara var japansk eller koreansk mat i köpcentren. Väldigt få Thailändska restauranger. Det är kanske inte vad Thailändarna vill ha?

Koreanskt blev det alltså för oss. Jag åt stekt ankbröst i restaurangens egna specialsås. Såsen var fantastisk! Svårt att beskriva smaken men den var definitivt åt det söta hållet, lite av Teryakikaraktär men otroligt smakrik och god. Till det kokt ris och kryddig kimchi, den koreanska surkålen. Sedan klarade jag ytterligare några timmars shopping.


En liten skål kimchi

onsdag 10 mars 2010

Tod Man Pla

Någonstans där i en randig strandstol intill ett turkost hav smälte blogglusten bort. Det fanns liksom inte rum för laptopen där mellan doppen, luncherna, strandpromenaderna och middagarna i värmen. Men nu blir det skärpning på den fronten! Vårt nya kök beräknas kunna vara klart i slutet av den här veckan. Sällan har ett kök varit så efterlängtat. Eftersom prylfantasten i min kära far gick något till överdrigt vid köksplaneringen kommer jag snart ha många nya leksaker att underhålla mig med. Vad sägs om en ångugn?

Tills dess bjuder jag på ett av mina favoritrecet från Thaiköket - Tod Man Pla. Små friterade fiskkakor som i den här versionen är smaksatt med röd currypasta och limeblad. Perfekta som drinktilltugg eller som en enklare förrätt. I receptet anger jag precis hur dem lagas i Thailand. Vissa av momenten, tex. mortlingen går att ersätta med mixer och friteringen är inte nödvändig - stekning i rikligt med olja funkar också. Men så här är originalreceptet som Thailändska Rose lagar det.

Tod Man Pla - Thailändska Fiskkakor
I Thailand använder man Barracuda eller Kungsmakrill till fiskkakorna, här hemma kan vi ersätta med tex. torsk, fast sej, eller hällefilé.

400g fiskfilé av fast sort
2 ägg
2 msk Röd Currypasta, försök få tag på den färska som finns i asiatiska affärers kyldisk istället för den på burk
2 Long Beans om du får tag på det, annars en näve Haricot Verts
8-10 Keffir Lime Blad
1 msk fisksås
Salt
Peppar
Olja till fritering

Skär fisken i mindre bitar och läg i en mortel. Mortlar fiskköttet tills det är en massa som håller ihop.

Vispa upp äggen och vispa sedan i currypastan. Se till att pastan är helt utvispad i äggen, klumpfritt ska det va'. Rör sedan i äggsmeten i fiskköttet.

Finstrimla bönorna. Ta bort mittnerven på limebladen och finfinstrimla dem sedan. Jag menar verkligen finfinstrimla, det är inte roligt att tugga på en stor bit limeblad. Blanda sedan i både bönorna och limebladen i fisksmeten.

Smaksätt fisken med fisksås, måttligt med salt och lite peppar. Forma till små biffar med ungefär samma diameter som en lime. Hetta upp olja till fritering, en wokpanna funkar ypperligt för ändamålet. Fritera fiskkakorna några i taget tills det är gyllene och låt sedan rinna av en kort stund på lite hushållspapper.

Servera fiskkakorna nyfriterade med lite sweet chili eller plommonsås att dippa i.

currypasta

torsdag 4 mars 2010

Time For Lime

Det är det fyndiga namnet på en riktigt intressant restaruang här på Koh Lanta. Varje kväll serveras en 6-rätters meny med både traditionella thailändska smaker och mer cross over - rätter. Det smakar oftast väldigt bra och det är ju något speciellt med det där att få flera små rätter istället för bara en stor. Igår serverades vi föjande:

Traditionell Tom Kha Gai med kyckling, kokosmjölkgryta med bla. citrongräs och galangal

Friterade baracudakakor med sötsyrlig gurksallad och en chilispetsad majonäsdip


Klassikern kyckling wokad med torkad chili och cashewnötter. Basen till woksåsen brukar oftast utgöras av oystersås och någon typ av chilisås.


Kvällens kanske godaste var de här vitlöksmarinerade scampiräkorna inlindade i vilda pepparblad, grillade och serverade med sweet chili


Här blev det västerländskt: skaldjurspasta med vitt vin och parmesan. Jag tyckte dock att den var lite smaklös


Sista rätten kom inte med på bild men det var en riktigt god pumpasoppa kryddad med chili och keffirlimeblad.

måndag 1 mars 2010

Mellanlandning med dim sum och te i Beijing


Första dygnet har spenderats i solen med bad, massage och god mat. Eftersom vi flög med Air China hit så var det mellanlandning i Beijing som gällde. Vi hann med både god dim sum och traditionell te-drickning. Dim sum och jiaozi fyllda med räkor, fläsk, kyckling, picklad senapsbiff och shiitakesvamp. Gott så det förslår. Te-proceduren var bland det mest absurda jag har varit med om. Här var det inte frågan om att koka lite vatten, slå över teblad och sedan dricka. Här handlade det om att koka vatten, dränka både muggar och kanna med vatten. Tvätta tebladen. Koka nytt vatten, slå över tekannan (alltså utanpå porslinet). Koka nytt vatten, dränka tebladen igen, hälla över i muggarna. Sätta på små huvor på muggarna, vända runt muggarna så teet hamnar i huvan. Lyfta på muggen och dofta på aromen. Och till sist: dricka. Jag och mamma visste inte vad vi skulle göra när hon for runt där med kannor och vatten. Anledningen till att hälla det utanpå kannan skulle tydligen vara att göra teet mer fragrant. Oulong-teet var gott i alla fall.

Snart kommer thai-maten!



Utrustning för en riktig te-procedur