söndag 31 januari 2010

Matkaravan


Imorgon ska jag gå på Matkaravan, jag hoppas på användbara upptäckter i Stockholms China Town! Räkna med rapport.

Skaldjursspagetti med avokado och vitt vin


Jag köpte en djupfryst skaldjursmix bestående av bläckfisk, räkor och blåmusslor till pangpris häromveckan. Kanske inte världens roligaste produkt och definitivt inte jämförbar med färska skaldjur men den här pastan blev riktigt god. Inspirationen fick jag från den godaste skaldjurspasta jag någonsin ätit, en pasta på restaurang Italiano i Stockholm. Det är ett riktigt geni att använda avokado som bas i pastasås, fungerar lite som grädde och gör pastan krämig och dessutom grön och go'.
Skaldjursspagetti med avokado och vitt vin
2 stora portioner, 3 mellan eller 4 små portioner
spagetti
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 mogen avokado
2 dl vitt vin
500g skaldjur
1 lime
salt
peppar
Hacka de båda löksorterna fint och fräs långsamt i en skvätt olivolja. Kärna ur och tärna avokadon. Tillsätt avokadon i löken och häll över vinet. Låt alkoholen puttra bort och mixa sedan såsen slät med en stavmixer.
Tillsätt skaldjuren i såsen och låt dem bli genomvarma - se upp så att de inte blir sega! Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar. Pressa över lime och blanda sedan såsen med nykokt spagetti. Jag går emot italienarnas bestämda uppfattning om att skaldjur och parmesan inte går ihop, jag äter skaljurspastan med parmesan på toppen!

Tryffeldieten

Har ni inte hört talas om den? Jag inleddede den igårkväll med en übermogen tryffelbri. I smyg grävde jag ur det den gottiga tryffelmassan i mitten. Bredde på en levainsnitt (skulle allra helst haft brioche) och toppade med lite flytande honung. Jag rekommenderar det.

Jag fortsatte den stränga dieten med att toppa min frukostmacka med min nya kärlek: tryffelsalamin. Vi träffades på jobbet, tryffelsalamin och jag. Nu har jag fått en dyr last.

fredag 29 januari 2010

Jag bryter tystnaden med en simpel liten förrätt


Den här veckan har inneburit bloggmisär. Keldasoppa och rester har lämnat en tystnad här på bloggen. Matoset som förvandlar vår undervåning till Lützen när jag använder kokplattan har gjort att till och med jag har börjat tänka på mat som kräver så lite matlagning som möjligt. Ikväll har vi i alla fall ätit lyxig färdigmat, det är ju faktiskt fredag. Pappa hade med sig två sorters crepe från Östermalmshallen: några med räkstuvning och några med karl johan- och kalvbrässtuvning. Riktiga kaloribomber som känns som helt rätt tröstmat i detta klimatet just nu. På vägen hem gick jag förbi en affär där det såldes både perfekt mogen mango och avokado till extrapris. Därför blev det i alla fall en hemgjord förrätt. En ack så simpel en, men fortfarande - hemlagad.
Mango- och avokadosalsa med prosciuttochips
2-3 personer
Tricket i den här enkla förrätten är bra råvaror. Med perfekt mogen mango och avokado behövs det inte mer krydda än såhär. Hittar du inte mogna frukter så kan du göra en annan förrätt eller om du är speciellt envis så kan du slänga i lite färsk chili och en skvätt sesamolja, men då ska du nog byta skinkan mot ett par räkor. Det kan du förresten göra ändå.

1 mogen mango
1 mogen avokado
1 lime
socker
rapsolja
salt
svartpeppar
1 skiva prosciutto (eller valfri lufttorkad skinka) per person

Skala och tärna mangon och avokadon. Riv skalet av halva limen och blanda med avokadon och mangon. Pressa över limen och ringla över en skvätt olja. Smaka av med socker, salt och peppar. Låt gärna salsan stå någon timme så att smakerna mognar.

Läg skinkan på en ugnsplåt med smörpapper. Ugnsstek på 150 grader några minuter tills skinkan är krispig. Låt den sedan rinna av på lite papper. Eftersom jag är ugnslös för tillfället så stekte jag skinkan, det funkar men skinkan blir inte alls lika krispig som i ugn.

Servera salsan i varsitt glas med ett proscuittochips nerstucket.

tisdag 26 januari 2010

Vietnaminspirerat snabbmarinerat fläsk

Ibland kan an planera en måltid i över en vecka, stå timtals i köket och omsorgsfullt tillreda denna planerade rätten. Så kommer den magiska första tuggan...och ja...det var väl inget speciellt. Större besvikelse står inte att finna i denna värld. Men så finns det de där tillfällena då man utan någon större inspiration eller entusiasm synar kylskåpet, ställer sig vid spisen (kokplattan) och så uppstår det någonting alldeles oväntat vid första tuggan. Ikväll behövde jag mat snabbt. I kylen fanns en fläskytterfilé (benfri kotlettrad). Jag plockade på mig några ingredienser som jag trodde skulle smaka bra med fläsket. Men som sagt så hade jag ingen tid att låta det ligga och marinera. Vad göra? Skiva köttet lövtunnt och släng i marinaden så tar det smak på nolltid. Låt det ligga och snabbmarinera medan du fixar tillbehöret sedan fräser du bara på fläsket blixtsnabbt innan servering. Eftersom jag hade bråttom så blev det enkelt wokad vitkål med oystersås honung men jag kan tänka mig att fläsket passar bra till t.ex. glasnudelsallad eller ris. En ny favorit!

Snabbmarinerat fläskkött 2 personer

250-300g fläskytterfilé eller fläskfilé
1 vitlöksklyfta
4 msk mörk soja
1 tsk risvinäger
1 tsk flytande honung
0.5 tsk sesamolja

Riv vitlöksklyftan fint och lägg i en skål. Slå över sojan och risvinägern. Tillsätt honungen och sesamoljan. Rör ihop till en marinad.

Skiva fläskköttet så tunnt du kan så att det fortfarande håller ihop i skivor. Lägg i skivorna i marinaden och låt marinera tills tillbehöret är fixat.

Ta upp fläskskivorna och fräs i en het panna någon minut på varje sida. När köttet stekt klart tillsätter du marinaden till pannan och häller direkt upp på serveringsfatet.

söndag 24 januari 2010

Serranolindad kycklingfilé fylld med dijon- och citronkräm

Kycklingfilé brukar jag oftast fylla med någon typ av ost, linda in i skinka eller bacon, bryna och sedan skicka in i ugnen. Som här. Men ibland kan man ju vilja göra lite utsvävningar från rutinen. De här kycklingfiléerna fylldes med en kräm som får smak av framförallt dijonsenap, vitlök och citron. För att det inte skulle bli alltför spännande nytt smög jag ner lite ost i krämen och lindade till sist in paketet i skinka. Men krämen kan definitivt få ersätta ost fler gånger framöver. Just det, ugnsmomentet fick jag hoppa över eftersom jag saknar ugn för tillfället, resultatet blev bra även i stekpanna med lock men för dig med ugn rekommenderar jag att använda den. Ugnen är oslagbar för saftiga kycklingfiléer.

Serranolindad kycklingfilé fylld med dijon- och citronkräm 2 personer

2 kycklingfiléer
4 msk crème fraiche (fullfet)
2 tsk dijonsenap
0.5 citron
1 vitlöksklyfta
0.5 dl finriven parmesanost
1 krm timjan
1 tsk honung
salt
peppar
2 skivor serranoskinka (går att byta ut mot valfri lufttorkad skinka)

Finriv vitlöken och skalet från citronhalvan. Blanda samman vitlöken, citronskal, parmesan, dijon, crème fraiche, timjan och honung till en kräm. Pressa i saften från citronen och smaka av med salt och peppar.

Salta och peppra varje kycklingfilé. Skär sedan en ficka i varje filé och fyll med krämen. Linda en skiva skinka runt filén så att fickan med fyllning täcks av skinkan.

Bryn kycklingen i lite olja och lite smör, börja steka med skinkskarven neråt så att den fäster litegrann. Bryn filéerna runtom tills de har fin färg och låt dem sedan gå färdigt i ugn på 185 grader.

Vi åt kycklingen med latmanstillbehöret bönsallad, absolut skönast när man saknar spis och ugn. Dagen till ära dressad med en dressing på olivolja, dijon och citron för att matcha kycklingen.

lördag 23 januari 2010

Hängmörad oxfilé och franska ostar

Där har ni anledningen till den senaste tystnaden här på bloggen. Jag har skaffat extrajobb, naturligtvis ett matrelaterat sådant. Numer jobbar jag, framförallt helger, i en mataffär. 9 timmar igår och 9 timmar idag, nu är jag rätt mör. Idag slängde dem in mig som bambie på hal is bakom den manuella charkdisken. Tur att jag har ialla fall hygglig koll på diverse ostsorter, fiskar och kött. Så jag har ägnat dagen åt langa ut svenskt hängmörat kött, ostar i alla dess former och lax i mängder. Från att aldrig ha stått bakom en charkdisk tidigare har jag idag hanterat skärmaskiner, köttkvarnar och skurit kallrökt lax i lövtunna skivor (det är för övrigt skitsvårt!). Utmattande men otroligt roligt. Det bästa av allt är att jag får smaka a l l t i n g. Blev förälskad i en bläckfisksallad med ingefära, chili och sesamolja som vi säljer i lösvikt så den köpte jag med mig hem. Den passade bra som aptitretare innan den halv hummern som mamma hade på lut när jag kom hem. Bläckfisksallad och hummer var jag faktiskt värd, hårt arbetande kvinna som jag är.

torsdag 21 januari 2010

Pytt i en panna

När man bara har en ynka liten kokplatta att skapa matos med så är pytt en utmärkt vardagslösning. Allt görs i samma panna och råvaror och kryddning kan varieras inom ett ganska brett register. För att göra det ännu roligare kan man ju toppa med någon form av kräm eller liknande. Igår fräste vi ihop palsternackor (förkokade), morötter (även dessa förkokade), champinjoner, paprika, lök, vitkål och rostbiff och toppade det hela med en chevrekräm (crème fraich, chevre, honung, svartpeppar och en gnutta salt). Men var för inte sno biff rydbergs senapsgrädde eller göra den på crème fraiche så slipper du vispa grädde (elvispen ligger i botten av en flyttlåda). Indisk pytt med lammfärs är en annan enpanne-rätt jag tror på. Jag har fortfarande några veckor med kokplattan på mig att testa möjligheterna.

onsdag 20 januari 2010

Tonfiskbiffar med lime och sesam


Här kommer de utlovade tonfiskbiffarna som vi åt till gårdagens lyckade avokado- och blodapelsinsallad. Smaken på biffarna blev fantastisk, utseendet blev inte därefter kan man lugnt säga. Därför har jag i receptet reviderat äggmängden mot den jag hade eftersom jag hade lite problem med att få biffarna att hålla ihop. Om du struntar i äggen och stekmomentet har du en eminent tonfiskröra att fylla mackor med, göra sallad på eller toppa en bruschetta med!
Tonfiskbiffar med lime och sesam 6 biffar
2 burkar tonfisk i vatten
1 lime
1 krm sesamolja
0.5 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 msk crème fraiche (fullfet)
salt
peppar
Häll av vattnet från tonfisken och krama ur den ordentligt. Riv skalet från limen och pressa ur saften. Blanda med tonfisken.
Finhacka rödlöken och riv vitlöksklyftan. Blanda i tonfisken tillsammans med sesamoljan. Rör i äggen och crème fraichen, salt och peppar.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida i lite smör och olja. Passar utmärkt till avokadosallad och de flesta sorters färska salsor.

tisdag 19 januari 2010

Lyckat experiment: Bönsallad med avokado och blodapelsin



Ibland uppstår osedvanligt lyckade kombinationer. Hemma hos mig uppstår dessa ofta pga. att det ligger ensamma råvaror på gränsen till att förgås och skräpar i skafferiet. Råvaror som snarast måste räddas. När man har två eller kanske till och med tre sådana råvaror/ingredienser så kan man kombinera smaker som aldrig hade tänkt på aldrig. Idag var det precis så. Jag använder mig inte särskilt ofta av frukt i maten och jag inbillar mig att jag inte gillar det med några få undantag. Därför var det med viss skepsis jag gjorde det till min uppgift att rädda en liten blodapelsin i fruktkorgen. Dessuom fanns det en avokado som var i det perfekta mognadsstadiet. Ärligt talat så var det färgerna som gjorde att jag kopplade ihop de två från första början. Det intensivt blodröda med det bleka avokadogröna tilltalade mig så pass att jag beslutade mig för att slänga ner de två i en sallad. Och vilken tur att jag gjorde det! Inte bara vackert utan riktigt, riktigt gott. I med en burk vita bönor för att göra salladen lite matigare (och för att det är så gott med bönor) och lite tärnad gurka för att ge salladen lite knaprighet. För att jag inte skulle utmana min frukt-i-mat-skepsis alltför mycket så skar jag blodapelsinen i mycket små bitar för att man inte ska få en stor fruktbomb i munnen mitt i maten. Ett lyckat experiment, helt klart. Vi åt salladen till lime och tonfiskbiffar som får ett eget inlägg lite senare eftersom även dem blev riktigt goda.

Bönsallad med avokado och blodapelsin
1 blodapelsin
0.5 gurka
0.5 liten rödlök
1 mogen avokado
1 burk bönor (gärna stora vita eller cannellini)
1 krm socker
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Skär av skalet och den vita hinnan innanför skalet med en vass kniv. Skär ut filéer ur apelsinen och skär sedan filéerna i små bitar.
Skär bort kärnhuset ur gurkan och skär den sedan i tärningar. Kärna ur avokadon och tärna sedan även den.

Finhacka rödlöken och skölj bönorna. Blanda samman alla ingredienser i en skål och ringla över en god olivolja. Smaka av med socker, salt och peppar.

söndag 17 januari 2010

Brunchtips: Rue de Pont Nouveau





Vi går hyfsat ofta ut och äter brunch på söndagar. När man har ätit sig igenom några bufféer så blir man kräsnare och kräsnare. Nu räcker det inte med att bli förundrad över utbudet -"Wow, jag får äta huuur mycket jag vill av allt det här" - nu måste det finnas en viss kvalitet och jag tar hellre ett mindre utbud där allt smakar bra än en halvmedioker kavalkad av stekflott och burkmajonäs. Idag hittade vi en ny favorit: Rue De Pont Nouveau på Nybrogatan i Stockholm.

I den ljusa, fräscha lokalen finns den inte särskilt stora buffén men här smakar det mesta riktigt bra. Ett stort utbud av goda sallader; en rödbets- och chevresallad där rödbetorna är kokta till perfektion, smörstekt toast med kallrökt lax, pocherat ägg och hollandaisessås som var riktigt god. När ägget skars itu rann äggulan lydigt ut över laxen. En glasnudelsallad med handpillade räkor och jordnötter. En skagenröra som höjde sig över standardskagen med rejält med räkor, även dem handpillade, och ingen majjoöverdos. Det varma var väl den svagaste delen av buffén med kycklingvingar, ribs, äggröra och skivad korv (korven var godast!). Men å andra sidan hade man klokt nog valt att göra den delen relativt liten.

MEN. Nu är det ju så att Rue de Pont Nouveau har samma eminenta ägare som Tössebageriet och är en bistro kombinerad med bageri. Naturligtvis är det för efterrättsbuffén man ska äta brunch här. Tårtbuffén är himmelrike. Även orsaken bakom det magknipet jag har i skrivande stund.

För att upprätthålla en hälsosam illusion så inledde jag frossan med en liten skål fruktsallad som visade sig vara en av de godaste fruktsalladerna jag ätit. Granatäpplekärnor i fruktsallad is the shit.

Ja, ni ser själva...närmast i bild passionsfruktspaj toppad med chokladmousse

Bärcheesecake i tre lager, olika bär i varje lager.

Lemon Meringue pie som var fantastisk och en prinsesstårta som smakade som en riktig prinsesstårta ska smaka, det vill säga barnsligt gott och sjukt mäktig.

Ja helt fantastiskt gott var det faktiskt. 235 kronor kostade hela kalaset det tycker jag är riktigt prisvärt. Har man någon beställt en tårtbit på Tössebageriet så är man nog beredd att skriva under på studs (för er som inte har gjort det så kan jag meddela att tårtbiten ofta ger upphov till en obehaglig överraskning i kassan). För den som struntar maten och vill gå direkt på sockret så kan man käka endast tårtbuffén för 85:- om jag inte totalt missminner mig. Det, mina damer och herrar är ett fynd.

lördag 16 januari 2010

Vad jag skulle äta ikäll om jag hade en ugn

Så hopplöst mycket jag längtar efter mitt nya kök när jag ser sådana här recept. Jag önskar att en amerikansk hemmafru kunde plinga på min dörr nu med en liten gryta, bara till mig. Aldrig förr har bönor varit så tilldragande.

100:ade gången gillt med mangocheesecake



Ja, minsann! Detta är det 100:ade inlägget på Jättegott! Det låter som en hel drös med inlägg tycker jag men det har ju gått så snabbt!
Det firar vi med en tårta, en gul sådan. Har man inget eget kök så får man väl hyra in sig i vännens kök och snylta på ugnen. Vilket var precis vad jag gjorde igår, som tack fick de smaka lite på kakan. Receptet till cheesecaken kommer ursprunglingen från Anna och Fanny Bergströms "Under Valnötsträdet" och den blev både vacker och god. Till nästa gång, för jag kan definitivt tänka mig göra den igen, funderar jag på att smaksätta med lite vit choklad, hur låter det?
Mangocheesecake toppad med mangogelé

För att göra cheesecaken behöver du en mixer, därmed blir det en ganska bekväm kaka att baka om man bara har tålamodet att vänta på den ganska långa gräddningstiden och på avsvalningstiden

200g digestivekex
100g smör i kuber

2 msk socker
3 mogna mangos
400g philadelphiaost (fullfeta versionen)
2 dl socker
1 lime
4 ägg
4 gelatinblad
3 msk socker
1 dl hett vatten

Börja med att göra digestivebotten. Klä en form med avtagbar kant med bakplåtspapper. Mixa digestivekex, smör och 2 msk socker i en mixer tills det är finfördelat. Massan kan tyckas vara ganska smulig men det är ingen fara.

Tryck ut digestivemassan i formen till en botten. Grädda i ugnen ca 12 minuter på 175 grader. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 160 grader.

Skala mangon och mixa i den rengjorda mixern till en slät puré. Ta undan ca 3 dl puré till gelén. Till purén som resterar i mixern tillsätter du philadelphiaosten, sockret och saften från limen, mixa vidare till en slät smet.

Låt mixern gå på låg intensitet och knäck i ett ägg i taget och kör vidare tills även äggen är väl blandade i smeten.

Häll smeten i digestiveformen och grädda på den lägre ugnsvärmen i 1h och 15 minuter - 1.5h. Eller tills kakan ser fast ut när du skakar lätt på formen.
Ta ut cheesecaken och låt den svalna helt innan du gör gelén. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Ta upp dem och lös upp dem i det heta vattnet. Rör i sockret.
Rör ihop gelatinlösningen med den undansparade mangopurén. Häll geléblandningen över den kalla cheesecaken och ställ in cheesecaken i kylskåpet tills gelén är stelnad. Enligt Bergströmarna ska den stå över natten men jag lät den bara stå några timmar och den blev utmärkt. Men eftersom det blev en liten bit över så kan jag återkomma med en jämförelse!

torsdag 14 januari 2010

Thaibuffé

Jag har en storslagen måltid från Thailand obloggad. Näst sista middagen hade vi bokat bord på eleganta Layana Resort. Restaurangen serverar ett något modernare Thailändskt kök än det man serveras på strandrestaurangerna och vi brukar unna oss en middag där när vi är på Koh Lanta. Denna kväll visade det sig att restaurangen erbjöd en buffé med traditionella thailändska rätter. Buffén var uppdelad på olika stationer: Soppa, sallader, fritering/ångkokning, grill och curry. På stationerna stod det kockar och lagade allting live, därmed var allting pinfärskt. Det mesta smakade otroligt gott men som vanligt när det gäller mig och buffé så visar jag total oförmåga till självkontroll och när måltiden är slut så sitter jag där med jäsande mage och förbannar fenomenet buffé. Men gott var det.

Nudelsoppan kräver sina tillbehör


Min absoluta favorit på hela buffén: Krabbollar friterade med ett skal av tofu. Krabban fick en nästan lite rökt smak. Jag tog om tre gånger.

Jag har ännu inte riktigt förstått mig på Thailändarnas förkärlek till spett med små bollar på. Dem gör bollar av allt: biff, kyckling, fisk, fläsk, räkor, tofu, rubbet! Fiskbollarna med lite fisksås och lime på smakade faktiskt lite gott. Jag ger dem det.

Salladsstationen med föredömligt små fat så att det håller sig fräscht. Papaysallad, paprika sallad med kycklingfärs kokt i kokosmjölk, larb gai - finhackat kycklingkött med fisksås, örter och chili...

...och framförallt den otippade favoriten lättfriterad skaldjurssallad. Fantastiskt gott!

Currystationen med gul, röd och grön currypasta. Man fick välja mellan kyckling, fisk, anka eller fläskkött och diverse grönsaker och kryddor. Min röda curry var faktiskt kvällens bottennapp, vet inte vad de hade gjort med den för den hade en mystisk bitter smak.

Efterrättsbordet är aldrig någon höjdpunkt på Thailändska buffér. Här fick jag möta ännu en ny mystisk liten kokosbaserad sak. En väldigt entusiastisk kock stod och stekte dem i ett stort järn med små kulformade nersänkningar. Jag gissar att det var sötad kokosmjölk blandad med ägg och lite mjöl toppad med tärnad morot och pumpa. Njae, ingen höjdare, jag höll mig till frukten.

tisdag 12 januari 2010

Rättvist chokladtips



Jag måste avslöja en hemlighet. En av de godaste chokladkakorna jag vet kostar 15 kronor för 100g. 70%ig med bönor från Ghana. Dessutom är den rättvisemärkt och har ett fint omslag. Spring till Lidl nu, det är där den säljs.

måndag 11 januari 2010

1 middag to go...

...sedan ryker köket. Man skulle kanske kunna tro att jag lagar mat frenetiskt och ägnar de sista smäktande dagarna med spis och ugn åt att laga avancerade måltider. Men icke! Det mesta av redskapen är nerpackade och hela familjen håller på att ställa in sig på en dryg månad med lägre matkrav. Det är tufft vill jag lova. Nu är även kokplattan inhandlad. Och ska man köra med kokplatta så kan man i alla fall göra det med stil. Därför kommer denna stiliga induktionsplatta från OBH Nordica vara min bästa vän den närmsta 5 veckorna:
Så till den enkla men goda middagen jag svängde ihop igår, det mesta som innehåller pasta och ost brukar bli gott, det blev även det här.
Svamptortellini med ädelostsås och valnötter 2 portioner
1 pkt Svamptortellini
o.5 gul lök
smör
1 burk crème fraiche
0.5 dl mjölk
100 g ädelost eller gorgonzola
salt
peppar
Till servering:
Rostade valnötter
Ruccola
Eventuellt valfri svamp som tex. skogschampinjoner, kantareller eller shiitake
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet i rikligt med vatten.
Hacka löken mycket fint och fräs den i smöret. När löken är mjuk så häller du i crème fraichen och mjölken. Låt puttra några minuter och smula sedan ner osten och låt den smälta.
Smaka av såsen med salt (gärna Karl Johan-saltet från Falksalt) och peppar.
Om du vill toppa pastan med svamp så fräser du svampen i torr panna tills all vätska avdunstat, då klickar du i smör och saltar och pepprar och låter svampen fräsa ett tag till.
Blanda pastan med såsen och lägg upp på tallrikar. Toppa med valnötter, ruccola och svamp om du är på det humöret.

söndag 10 januari 2010

Fördelar med köksutrensning

Ja det finns faktiskt vissa fördelar med att packa ner hela köket (förutom att ett splitternytt kök väntar i andra änden) nämligen att man får gå igenom alla kokböcker man har haft undanskuffade djupt inne i mörka köksskåp. Jag hittade flera guldklimpar igår.

En hel kokbok med bara recept för lergryta, just när jag blivit inspirerad av Lisa. Jag hittade dessutom själva Römertopfen i ett skåp, skamligt igendammad

En tunn, oansenlig bok som höll på att åka i sopsäcken upptäckte jag var en riktigt trevlig liten bok. Drinkar från förr och nu. Boken är indelad i decennier och listar sedan drinkar populära för just det årtiondet. På 40-talet var det tex. Singapore Sling som gällde och även den mystiska drinken "Between the sheets"....


Jag blev allra mest glad över att vi hittade pocketversionen av "Det Goda Franska Köket" som jag tillsammans med hundratals matnördar gott och suktat efter, efter Julie&Julia. Jag letade genast upp Boeuf Bourginon, nu kommer det bli ännu mer smärtsamt att vara utan kök!
I skattgömman fanns även Prinsessornas kokbok Del 1, 2 och 3. Gammal, gammal husmanskost. Men jag blev smått förfärad över receptet "Äkta Sköldpaddssoppa" vars ingredienslista innehöll 2 burkar sköldpaddskött. Jag tror jag håller mig till bourginonen.
När jag var på Det goda köket - mässan i höstas så svarade jag på några frågor kring naturgodis och proppade i dem svaren i en låda full med andras svar på samma frågor. Detta hade jag helt förträngt så jag blev smått shockad när jag kom hem från Thailand till en korg fylld med 6.5 kilo naturgodis. Japp 6.5 kilo. Så nu blir det till att knapra cashew, pecan, valnötter, chilinötter (som jag inte ens gillar), jordnötter, japanmix, gojibär och något som jag är väldigt fascinerad av: cashewnötter med smak av sourcream and onion. Jag har ännu inte vågat öppna dem.

Jag är alltid överglad när jag vinner saker men även naturgodis är skrämmande i för stora mängder. 6.5 kilo. Chilinötter någon?

lördag 9 januari 2010

Kökslös, inte hopplös

Detta är ett inlägg som jag har dragit mig länge för att skriva. Men idag har jag tvingats inse fakta eftersom vi idag tömde hela köket: Jag blir kökslös under 4-6 veckor eftersom vi ska renovera köket. På onsdag kommer de och sliter ur rubbet. Hur mycket jag än glädjer mig åt att jag kommer att få laga mat i ett sprillans nytt och modernt kök så kan jag inte låta bli att sörja att jag inte kommer att få laga riktig mat på en månad. En smärre katastrof, inte bara för att jag driver en matblogg utan även för att jag kommer att få grav abstinens och livet vissa dagar kommer tyckas sakna mening. Men håll ut kära läsare, överge mig inte i mitt kökslösa tillstånd. Jag ska göra vad jag kan med min kokplatta och dessutom så lär jag bli expert på var man hittar Stockholms bästa sushi. Jag ska se till att bloggen hålls vid liv, om jag så ska bryta mig in i grannens kök.

Ikväll har jag sörjt vårt nerpackade kök över en bit teryakimarinerad tonfisk med mango- och avokadosalsa.

Mango- och avokadosalsa med cashewnötter 3-4 pers
Jag skulle gärna haft i litegrann av limeskalet också men både zestjärnet och rivjärnet ligger i botten av en flyttlåda
1 mango
1 avokado
0.5 gurka
0.5 röd chili
3 vårlökar
1 näve sugarsnaps
1 näve naturella cashewnötter
1 lime
1-2 tsk socker
salt
Skala och tärna mangon. Gör detsamma med avokadon. Dela gurkan och skär bort kärnorna i mitten, tärna sedan även gurkan.
Kärna ur och finhacka chilin. Strimla vårlöken.
Pressa limen i en liten skål och bland med sockret. Smaka av om det känns som en bra balans mellan sött och surt, tillsätt eventuellt mer socker.
Rosta cashewnötterna i en torr panna. stek sedan sugarsnapsen snabbt i lite olja och lite salt.
Blanda alla ingredienser och slå över dressingen. Smaka till sist av salsan med salt.

fredag 8 januari 2010

Brödtips!

Ett tips till alla brödälskare är att inom den närmsta månaden besöka Gateau i Stockholm, månadens bröd är ett surdegsbröd på råg med cashewnötter och fikon. Ljuvligt för en lite lyxigare frukostmacka och perfekt till ostbrickan. Skynda fynda, ni har en månad på er.

Min baby


Den här skönheten låg och väntade på mig när jag kom hem. Min julklapp som skulle ha levererats innann vi for till Thailand så jag kunde ta semestern till att lära mig den. Men näpp, den blev försenad så den levererades dagen efter vi åkte. Men den som väntar på något gott... Nikon D5000 heter min nya baby och förhoppningsvis ska hon se till så att här äntligen blir lite bättre bilder!

onsdag 6 januari 2010

Thailändsk matlagningskurs


Idag är sista dagen på Koh Lanta, Thailand. Jag kommer att sakna thaimaten något så enormt, därför bestämde jag mig för att en snabbkurs och laga några maträtter. Jag har gått två snabbkurser tidigare år men den här hade jag inte provat på. Den söta damen på bilden ovan var min lärare och det visade sig att jag var den enda eleven för dagen. Det var väl inte precis världens mest pedagogiska sessionen jag har varit med om men det var otroligt fina råvaror, maten smakade utmärkt och Rosie, läraren gjorde att jag hade en riktigt trevlig förmiddag.

Detta var produkterna av dagens lektion:

Min favorit bland de thailändska förrtterna: Tod man pla, friterade fiskkakor gjorda på Baracuda, röd currypasta, keffirlimeblad, strimlade gröna bönor, fisksås, ägg och socker. Dippas i plommonsås eller sweet chili.


Yam roam mit talay, skaldjurssallad gjord på blancherade skaldjur som slungas tillsammans med lök och tomater i en typiskt thailändsk dressing gjord på fisksås, socker, lime, koriander, vårlök och birdseye chili - den starkaste av de thailändska chilisorterna. Jag använde bara en tredjedel av chilimängden som Rosie ordinerade, det räckte bra för mig. De flesta thailändska salladerna bygger på balansen mellan den syrliga limen, det söta sockret och den där extra umamidimensionen fisksås. Jag älskar det.

Gul curry med Baracuda. Hemgjord currypasta (som jag tyvärr inte fick vara med och göra) och kokosgrädde. Babyäggplantor, baracudakuber, limeblad och strimlad, mild chili. Krämig, len och aromatisk. Namnam.
Dessutom gjorde vi räkor med vitlök och peppar som jag inte fick någon bild på. Det är räkor som friteras utan frityrsmet tillsammans med mortlad vitlök och svartpeppar samt socker och fisksås. När man beställer den rätten på restaurang får man ofta en wokversion där vitlöken och pepparn är blandad med oystersås. Frågan är om jag inte gillar den versionen snäppet bättre. Men även denna slank ner, jag älskar allt med jätteräkor och vitlök!
När jag kommer hem och har provlagat dem en gång till kan jag förmodligen blogga mer utförliga recept.

måndag 4 januari 2010

Godaste thaicurryn: Penangcurry


Även om gårdagens gula curry var imponerande serverad i en kokosnöt så är min absoluta favorutcurry här i Thailand Penangcurryn. Nu råkar vi bo precis bredvid restaurangen som gör, enligt mig, den godaste penangcurryn som står att finna. Det är en lite krämigare curry eftersom man använder mindre kokosmjölk som man låter reducera. Den är röd i färgen men är mycket mildare än den rödare curryn och som namnet antyder så har den lånat lite från grannlandet Malyasias mattraditioner. Är det en riktig penang så toppas den med finstrimlade keffirlimeblad och röd, mild chili.
Traditionellt ska penangcurryn innehålla biff men här på Koh Lanta frossar vi i räkor eftersom dem odlas här och ofta har samma pris som kyckling och biff. Penangcurrypastan innhåller bla. kummin, jordnötter, räkpasta, chili, koriander och galangal (Thailändska ingefäran). Vill du laga den hemma råder jag dig att inte köpa den färdiga penangcurrypastan som finns i de asiatiska affärerna, eftersom chili är billigt så är dem pastorna oftare starka än aromatiska. Följ istället det här receptet och upptäck hur lurad du har blivit alla gånger du köpt färdig currypasta.

När du vill impa på andra resturanggäster


Alla på restaurangen följde avunsjukt servetrisen med blicken när min mat bars in. Vad är det där som man får i en stor kokosnöt? Inbillar jag mig att de allesammans satt och viskade till varandra. Maten hade inte ens behövt smakat bra jag hade ändå varit nöjd med beställningen bara för nötens skull. Men nu råkade ju innandömet; en gul curry med jätteräkor och bläckfisk smaksatt med keffirlime smaka mer än bra. Den var på något sätt lite krämigt grynig, jag misstänker att de hade rört i ett ägg. Smakade bra och dessutom kunde jag sitta där efter måltiden med min kokosnöt och dra till mig allas imponerade blickar; bruden som endast beställer en piña colada till lunch.

lördag 2 januari 2010

Fried Rice

I Thailand äter man mycket ris och efter ett tag kan det vara lite tjatigt med det kokta, vita riset. Men då beställer man fried rice istället! Med enkla medel ger man riset en helt ny smakrikhet, jag brukar beställa med ägg och grönsaker när jag äter det som tillbehör men det går att få med skaldjur eller kyckling också. Förra året när vi var här lärde jag mig hur man gör och det är enklare enklast. Dessutom så är det den ultimata resträtten. Numer är det givet hur jag tar tillvara resterna av den orimliga mängden ris man får till hembeställt asiatisk mat hemma. Skippa inte den tillhörande fisksåsen, den höjer riset till oanade höjder.

Fried Rice med Nuoc Nam
När du gör fried rice kan du använda i princip vilka grönsaker som helst, rensa skafferiet! Morötter, vitkål, babymajs, haricot verts, lök, rubbet! Har du gasspis är du lyckligt lottad, det ger nämligen avgjort bästa resultat för wokning, dra på den på högsta värme och woka på.

Kokt, kallt ris (gärna en eller två dagar gammalt)
Grönsaker, fint tärnade.
Vitlök, finhackad (mängden beror givetvis på rismängden men det ska vara mycket vitlök)
Ägg (brukar räcka med 1-3, jag tycker om ägget i riset så jag brukar dra till med ett extra)
Olja
Svampsoja, Healthy Boy har den bästa och den hittar du i de asiatiska affärerna.
Socker
Peppar
Eventuellt kyckling, räkor eller annat sovel om du vill ha ett lite matigare ris.

Nuoc Nam
Fisksås, Tiparos är bästa märket här och kostar ingenting asiataffären
Vitlöksklyftor
Chili
Lime

Börja med Nuoc Namen eftersom den ska stå och dra ett tag: Häll upp så mycket fisksås du vill ha i en fin, liten skål. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Strimla chilin fint, ta inte ur kärnorna innan om du inte är extremt mesig. Skölj limen väl och skär sedan i smala båtar och till sist i små, små tårtbitar. Tillsätt vitlöken, chilin och limen i fisksåsen och låt dra medan du gör riset.
Rör ihop soja med lite socker tills du får en något söt soja tillsätt en nypa peppar
Hetta upp en wokpanna på högsta värme med en rejäl skvätt olja. Tillsätt grönsakerna och woka i några minuter, om du vill ha i något slags kött så ska även det i nu.
Dra grönsakerna lite åt sidan i woken och häll i lite extra olja om det ser torrt ut i utrymmet som bildas. Knäck äggen i oljan och rör runt i dem som om du gör äggröra och försök samtidigt hacka upp äggen i små bitar. Rör tills äggen har stelnat i bitar och rör ihop med grönsakerna.

Tillsätt riset i pannan med äggen och grönsakerna. Med en wokspade ska du nu försöka pressa riset ut med botten av wokpannan. Pressa och rör runt, pressa och rör runt. Upprepa tills riset börjar få lite färg. Häll över sockersojan och woka snabbt tills sojan har sugits upp.

Servera tillsammans med Nuoc Nam så att var och en kan stänka över litegrann över riset.

fredag 1 januari 2010

Nyår i bilder


Dagen har varit lite seg. Hela området blev smått panikslaget då vi alla var utan vatten från klockan två igår natt till klockan tre i eftermiddags. Folk stod och hinkade vatten ur poolerna. Jag somnade utslagen på solsängen och vaknade helt borta. En typisk dagen efter. Jag har i alla fall lyckats klämma i mig resterna av den enkla men lyckade chokladtårtan som jag gjorde till efterrätt igår. Enklaste enkla: Jag gjorde dubbel sats av vanlig kladdkaka (antar att recept är onödigt) och innan jag hivade in den i ugnen strödde jag över 100g hackad mörk choklad och en näve hackade jordnötter. Viktigt är att nötterna är saltade. Mäktigt och gott.


Till huvudrättsgrillningen hade vi i uppgift att bidra med fisk och skaldjursspett. Tillgången till filéad fisk visade sig vara begränsad och min kära far hade inte lust (färdigheter?) att ställa sig och filéa en jätte-baracuda och jag har ännu inte under mitt 17-åriga liv hunnit förära mig kunskapen om hur man filéar dessa bjässar. Alltså fick vi hålla till godo med fryst filé av en fisk som affärsinnehavaren benämnde som Gali. I mina ögon såg det ut som en något större variant av Pangasius. Fisken, skuren i bitar, fick tillsammans med skalade jätteräkor marinera i limeskal, limejuice, chili, olivolja och massor av vitlök. Sedan träddes de upp på spett tillsammans med paprika och lök.


Förutom detta åt vi även den goda papayasalladen Som Tam som jag har skrivit om tidigare, kycklingspett, vansinnigt god tamarindsås och fried rice. Kanske inte den typiska nyårsmenyn men jag åt tills jag kände mig som en ballong och sedan åt jag lite till. Så gott var det.