tisdag 29 september 2009
Medelhavs(ish)kyckling
Men faktum är att det här blev en oväntat god kycklingrätt som jag inte hade några högre förväntningar på. Kyckling i tomatsås, hur spännande kan det bli? Tänkte jag. Men se där misstog jag mig. Stjärnan i rätten var helt klart auberginen som liksom nästan smälte ner och sög åt sig av alla olika smaker. Kanske berodde det på att jag lät den ligga och vattnas ur lääänge. Vad vet jag.
Medelhavsishkyckling med oliver och fetaost för 2 hungriga personer.
1 aubergine
salt
300g kycklingfilé
Marinad:
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök
1tsk rosmarin
1tsk oregano
1tsk basilika
1krm paprikapulver
1 skvätt citronsaft
1.5 paprikor
7 körsbärstomater
1 vitlöksklyfta
havssalt
olivolja
1 näve goda oliver (jag använde vitlöksoliver från Pierias livs i Hötorgshallen)
50g fetaost
Skär auberginen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Lägg på en skärbräda och strö över rikligt med salt. Låt sen dra så länge du har tid med (min aubergine fick dra i 3 timmar).
Börja med att skära kycklingen i stora tärningar och blanda med marinaden. Låt dra i minst en timme.
Gör sedan den ugnsrostade såsen: Lägg halverade tomater, halverade, urkärnade paprikor samt en vitlöksklyfta skuren i skivor i en ugnsfast form. Se till att vitlöksskivorna ligger på tomaternas snittytor. Ringla över olivolja och salt och rosta sedan högst upp i ugnen på 200grader i 15-20 minuter.
Dra av skalen på paprikan och mixa sen paprika, tomat och vitlök till en sås. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en panna med en rejäl skvätt olivolja. Stek kycklingen i ngn minut och tillsätt sedan den avtorkade auberginen. Låt det steka i ca 5 minuter. Häll över paprika/tomatsåsen och låt den puttra i två minuter till. Dra några varv med pepparkvarnen och vänd ner oliverna och låt dem bli genomvarma.
Dra bort panna från plattan och smula över fetaosten. Om du som vi är lat, kan du servera pannan med ruccolasallad, det blir jättegott. Njut och dröm dig bort ner till Medelhavet(ish).
måndag 28 september 2009
Laxfärsbiffar med pepparot, gräslök och västerbottenost.
söndag 27 september 2009
Jag fläskar på
Men när jag nu skrev ett så utförligt inlägg om Taylor & Jones så var jag tvungen att skriva några korta rader för att påpeka att det minsann inte bara är britterna som kan det där med korv. I veckan bevisade även latinamerikanerna i Hötorgshallen att de minsann är med i leken dem också! Efter den första, angenäma bekantskapen med den goda Salsiccian så var jag tvungen att prova om det bara var en lyckträff. Därför styrde jag kosan till hallen för att inhandla den Chorizo som jag har spanat in under ett tag.
För 22 riksdaler fick jag med mig två rejäla korvar hem. Vi lagade dem i ugn med rotfrukter och avslutade med att smula över lite ekologisk fetaost.
Tusan vad goda dem var. Som jag nämnt tidigare så gillar jag lite kryddigare korvar och det här var så långt ifrån smaklöshet man kan komma! Det var otroligt fina korvar med hög kötthalt och jag kan tipsa om att fetaost och chorizo är en mycket bra kombination. Så nu får ni svänga förbi Hötorgshallen påväg hem från Hantverkargatan. Eller tvärtom, beroende på var ni bor naturligtvis.
Försvinnande gott: Ugnsbakad fläskkarré med vitlök, ingefära och rosmarin
fredag 25 september 2009
Testat: Oaksmoked Bacon och Cognac and Prunes
torsdag 24 september 2009
Favoriträtt just nu: Torsk med jordärtskockspuré och dundergod rödvinssås
Jag kan inte lovprisa denna rätt nog. Ni får helt enkelt prova själva och se. Tyvärr så är detta lilla mirakel till maträtt inte särskilt fotogenique, faktiskt så icke-estetiskt tilltalande att jag inte publicerar bilden jag tog. Jag är helt enkelt rädd att det skulle avskräcka er från att prova rätten. Och det skulle vara ett sådant fruktansvärt slöseri.
Rimmad torsk med jordärtskockspuré och fläskpimpad rödvinssås 3 hungriga pers
450g rimmad torskrygg
Purén
8-10 jordärtskockor
1-2 msk riven pepparrot beroende på styrkan i roten
1 klick smör
Såsen
1 förpackning bra rödvinssås, här hemma används Jesses
ca 6 st shiitakesvampar
4 skivor sidfläsk
1 schalottenlök
peppar
Skala jorärtskockorna och koka dem mjuka i saltat vatten. Lägg dem i en skål och mixa med mixerstav till en slät puré. Rör i en klick smör och pepparroten. Smaka av med salt och peppar.
Fräs finhackad scharlottenlök, tärnat sidfläsk och hackad shiitake i lite olivolja i några minuter. Tillsätt såsen och lite peppar. Låt såsen puttra i 10-15 minuter.
Koka upp en stor kastrull med vatten. När vattnet kokar så lägger du i torsken i portionsbitar. Lägg på ett lock på kastrullen och dra av den från plattan. Låt stå i 3-5 minuter beroende på tjockleken på fisken. Torsken är färdig när den inte längre är genomskinlig
Lägg upp en rejäl klick puré, på det en torskbit avsluta med att ringla över några generösa slevar sås. Ställ fram en skål med den återstående såsen, du kommer vilja ha mer av den.
Om du, som jag, äter detta på en tisdag kan du bara, som jag, njuta av att äta gourmet mitt i veckan.
söndag 20 september 2009
Mammas honungsglaserade ankbröst och kantarellrisotto med sherry
fredag 18 september 2009
Tahini+Soja+Lime.....javisst!
Torsdagar är också som en liten julafton för mig eftersom det står en låda fylld med olika grönsaker och frukt från Årstiderna Om jag vill känna den riktiga julaftonskänslan så låter jag bli att kika på internet vad som ska komma i veckans låda. Det kommer alltid en trevlig liten receptfolder med i lådan som tipsar om vad man kan göra med grönsakerna. Igår valde jag att för första gången testa ett av de här recepten som tillbehör. Jag var faktiskt tvungen att prova receptet för att jag tyckte att smakkombinationen lät så udda! Tahini och soja var i alla fall ett totalt nytt par för mig. Det visade sig vara super, tillsammans med lime så fick kombinationen mig att slicka skålen. Gott helt enkelt. Framförallt så passade det så himlans bra till laxen. Jag satt och log där i min ensamhet vid matbordet; jag hade ju hela härligheten för mig själv!
Lax med korianderpesto och asiatisk tahiniblomkål. för en person
Laxen
Koriander
lime
chili
havssaltsaltade cashewnötter
rapsolja
Mortla koriander, vitlök, havsalt, en liten slurk olja, limejuice och chili tills det blir en pasta. Bred den på laxfilén och baka i ugn ca 10 minuter på 185 grader.
Blomkålen
Tahinipasta
Soja
Råsocker
Chili
Lime, skal + saft
Blomkål
Purjolök
Vitlök.
Börja med att blanda lika delar tahini och soja en gnutta råsocker, finhackad chili, rivet limeskal och limesaft. Låt såsen stå och gotta till sig medan du förbereder grönsakerna.
Skär blomkålen i små buketter och skär purjolöken i ganska breda ringar och finhacka en liten bit vitlök. Stek grönsakerna gyllene i lite olja. De ska fortfarande vara krispiga.
När de precis är färdiga häller du på såsen och låter den bara puttra in i några sekunder. Server tillsamans med laxen och var lite extra nöjd med dig själv.
söndag 13 september 2009
Baconlindad torsk med Västerbottenkryddad Broccolipuré
Det här var i alla fall en väldigt god middag som vi åt förra veckan när affären hade extrapris på odlad torsk. Jag tycker verkligen om att linda in vit fisk i ngn typ av fläsk. Just här blev det torsk i bacon men i våras minns jag att jag gjorde en lite lyxigare variant med marulk i serranoskinka. Smakerna gifter sig helt enkelt väldigt fint och dessutom är det ett bra sätt att få dem som vanligtvis är lite kinkiga med fisk att glatt mumsa i sig. Det är ju bacon runt! Purén passade väldigt bra till med sin distinkta men ändå milda smak av västerbottenost. Broccolin slank med mest för att vi hade mängder av den varan hemma, purén blir nog lika bra utan den men det är lite festligt med ett ljusgrönt mos. :)
Halvvägs in i måltiden kom jag på att jag glömt fotografera. När jag väl hade lyckats att, lite halvdant, arrangera den resterande maten på tallriken för fotografering kom jag på att kameran låg i byrån. Urladdad. Aja, hoppas att ni lockas av rätten även utan bild. För den god, väldigt god.
Baconlindad Torsk med Puré på Potatis, Broccoli och Västerbotten. 3 pers
400g Torsk
0.5 pkt bacon
ca. 7-8 mandelpotatisar
0.5 broccolistånd
smör
mjölk
0.75 dl riven västerbottenost
Skär torsken i portionsbitar och salta och peppra dem. Linda baconskivorna runt fisken och stek sen bitarna snabbt i lite smör så att baconet får fin färg. Lägg över fisken i en ugnsform och låt dem gå färdig i ca. 10-12 minuter på 170 graders värme.
Koka potatisen tills den är nästan mjuk. Lägg då i broccolibitar och låt dem koka färdigt med potatisen.
Häll av vattnet och tillsätt lite mjölk och en klick smör. Använd mixerstav för att göra purée av potatisen och broccolin. Spä eventuellt med mer mjölk.
Rör till sist ner västerbottenosten och låt den smälta. Servera en rejäl klick puré toppad med en bit torsk och konstatera nöjt att fisk och fläsk är en kombination som inte går av för hackor!
onsdag 9 september 2009
Hederlig Husman
söndag 6 september 2009
Salsicciapasta med skogschampinjoner och vitt vin
Vi brukar göra en god salsicciapasta här hemma som bla. innehåller torkad svamp. Eftersom vi fick en ask med små, knubbiga skogschampinjoner som vi fick med lådan från Årstiderna i veckan så fick det bli en variant på den pastan med den färska svampen och en slurk vitt vin. Dock så gör inte bilden pastan rättvisa eftersom färgerna inte blir de roligaste med de bruna champinjonerna, men jag kan intyga att det blir rikitigt, jäkla gott!
Salsicciapasta med skogschampinjoner och vitt vin (för 3 hungriga personer)
300g salsicciakorv
1 scharlottenlök, finhackad
1 klyfta vitlök, finhackad
Några nävar skogschampinjoner (jag kan inte tänka mig att det skulle bli mycket sämre med vanliga champinjoner eller varför inte Karl Johan?)
1 dl vitt vin
pasta
Dela champinjonerna i kvartar. Lägg svampen i en het panna och låt de fräsa bort lite vätska innan häller i lite god olivolja och låter de båda löksorterna fräsa med tills de är mjuka.
Snitta korvarna och dra av skinnet. Hacka korvköttet och tillsätt det i pannan.
Låta allt fräsa tills korven har fått fin färg och det mesta av vätskan som bildas har ångat bort. Peppra och salta försiktigt (vissa korvar kan vara riktigt salta). Häll på vinet och låt det puttra in.
Servera med nykokt pasta och ett rejält berg parmesan.
tisdag 1 september 2009
matbloggar.com
Gott till kräftan
I helgen frossade jag kräftor med min bror. Utanför Kristianstad där han har en liten sommarstuga har han turen att bo granne med ett par som odlar egna kräftor. För tredje året i rad investerade han i några kilo, efter att ha kokat kräftorna, kokat upp en lag med porter, salt socker och såklart dill så fick kräftorna stå och dra i lagen. De är nog de godaste kräftorna jag har ätit. Till och med godare än de vi kokade förra året. Men jag åt tills jag kände att jag aldrig mer vill se en kräfta. Äsch, det har nog ändrats till nästa år. Kanske till nästa vecka.