torsdag 27 augusti 2009

På topp: Enklaste enkla!


Idag fyller en av mina vänner år och snäll som jag är tänkte jag överraska henne i skolan med guldig ask fylld med hembakat. Men eftersom jag inte kom på snilleblixten förrän nu på morgonen plus att vi saknade på vetemjöl och choklad så gick många många av mina snabba favoritrecept bort. Men i Leilas "Piece of Cake" hittade jag ett recept som gav mig färdiga kakor på en halvtimme, från bakstarten till färdig, nygräddad topp. För det var just vad det blev: kokostoppar. Eftersom jag inte åt kokos fram tills för ungefär 1 år sen så är kokostoppar en ganska ny kaka för mig. Jag tycker att den har en tendens att vara lite väl söt, men i det här receptet har man i lite rivet limeskal vilket motverkar sockershock. Dessutom blir de fina med sina gyllenbrända toppar! :D

Vet att det är ganska ocharmigt att publicera recept från en bok som i princip varje svensk har ett exemplar av vid det här laget. Men jag gör det ändå till de få som ännu inte innehar den, och för alla er som är för lata för att ta fram boken och bläddra fram sidan. Jag gjorde två små tillägg till Leilas recept: ekologiskt vaniljpulver (iof. minimalt) och en gnutta salt (bakar aldrig utan salt). Vet inte om det höjde receptet till oanade höjder, men så gjorde jag i alla fall, och det blev gott.

Kokostoppar med rivet limeskal. ca 16 st

50g smält smör


5.5 dl kokosflingor


1dl socker


Rivet skal från 1 limefruk


2 ekologiska ägg


1 krm ekologiskt vaniljpulver


1 nypa salt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman alla ingridienser och låt smeten stå och svälla i 10 minuter
Forma smeten till små toppar på en plåt med smörpapper.

Grädda topparna gyllene i ca 15 minuter. Njut eller ge bort!

Vitlöksfräst squashtagliatelle med fetaost, ugnstorkade tomater och lufttorkad skinka


Den här snabba men goda lunchen slängde jag ihop på en kvart förra veckan. Den skapades helt och hållet på grunderna "här är ditt kylskåp" så flera av ingredienserna kan säkert bytas ut efter ditt kykskåp (och smak). Jag använde mig av de ugnstorkade tomaterna som blev över från den här middagen men om du inte råkar ha sådan i din kyl så kan du nog använda en mindre mängd soltorkade tomater, eller vanliga färska nu när det är säsong och de faktiskt smakar något. Jag kan också tänka mig att skinka kan vara god att fräsa på lite innan man toppar med den, smaken kommer ju fram lite bättre, men nu skulle det gå snabbt! Det här blev faktiskt riktigt gott, och fin med alla färger! Skippar man skinkan så blir det ett finfint tillbehör till tex. kycklingfiléer eller ugnsbakad lax.


Här kommer receptet för 2 personer som lätt lunch:

1 Squash
1 vitlöksklyfta
1 tsk urkärnad, finhackad röd chili
100 g fetaost
Några ugnstorkade tomater
Valfri mänd lufttorkad skinka
Rostade pinjenötter
Peppar

Hyvla squashen på längden med en osthyvel och lägg squashstrimlorna i ett durkslag, salta rejält och låt de stå och dra medan du hackar vitlök och chili.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs vitlök + chili i några minuter, vänd i squashen och låt det fräsa med i någon minut. Vänd sen i tomaterna och låt dem bli genomvarma.

Dra några varv med pepparkvarnen, det ska inte behövas salt eftersom squashen redan är saltat och fetaosten bidrar med extra sälta, men skulle du råka vara saltoman (som jag) så kanske du ändå vill tällsätta en gnutta. Tillslut tillsätter du fetaosten i kuber och vänder runt tills den precis börjar smälta (om man inte gillar fetosten varm kan man vänta med att smula över även den tills maten ligger på tallrikarna). Lägg upp på tallrikar och toppa med rostade pinjenötter och strimlor av lufttorkad skinka. Et voilá!

onsdag 19 augusti 2009

Schizofren plocktallrik till mor

Det här är sista sommarlovsveckan för min del vilket även betyder att det är sista veckan då det är nästan uteslutande jag som lagar maten här hemma. Sommarlov betyder också att jag har redigt med tid att tänka ut och planera maten. Idag var det bara jag och min kära mor hemma för middag. Jag har under sommaren haft en förkärlek för att servera diverse smårätter till middag. Jag tycker att det är roligt det där att liksom få smaka en 3, 4 olika rätter i en. Dock har mina plocktallrikar en förmåga att bli lite schizofrena och smaker som man aldrig trodde att man skulle hitta på en och samma tallrik uppkommer ofta. Men jag väljer det jag tycker är gott och man får väl äta en rätt i taget!



Ikväll blev det just en sådan plocktallrik till mig och mamma, en god sådan också. Egentligen kom hela tallriken till pga. viltpastejen med svamp som vi inhandlade på bondens egen marknad för någon vecka sedan.
Idag blev det rätter som inte behöver några specifika recept. Av viltpastejen som jag nämnde gjorde jag en form av smörrebröd. På en rostad skiva rågbröd lag skivor av pastejen (som jag hade gjort ljum i ugnen) och toppade med smörfrästa kantareller och knaperstekt bacon. (ursäkta bilderna men jag har bara en sketen liten digitalkamera, en dag, då SKA jag köpa en riktig kamera)









En perfekt mogen galia-melon låg och skrek efter att bli uppäten i köket. Tillsammans med fetaost, västeråsgurka, mynta, finhackad chili, en skvätt god olivolja och lite svartpeppar blev det en god sallad.



Jag stekte även små plättar av riven zucchini, ägg och mjöl och toppade dem med creme fraiche, kräftstjärtar och hackad rödlök.


Som en sista liten detalj ugnstekte jag även halverade coctailtomater i 100 grader ca 3 timmar. På tomathalvorna hade jag lagt en tunn, tunn skiva vitlök, några korn råsocker, några droppar god olivolja och tillslut några flingor havssalt. Medelhavet i koncentrerat format!
Det blev en god middag i solen på balkongen, kanske sista middagen ute på länge, det känns i luften att hösten är på väg.

Äntligen!

Jag har äntligen, efter en lång tids funderingar, låtit mitt stora matintresse resultera i en matblogg! Och jag vet, jag vet, det finns redan en uppsjö av människor som utger sig för att laga mat värd att delge cyberspace men för 17, jag ger det ett försök och tröttnar jag eller börjas det kasta cyberägg på mig så är det väl bara att stänga ner. Men tills dess tänker jag delge anrättningar som jag är extra nöjd med och tips på produkter mm. Räkna med blandning! Jag lagar mat från alla möjliga kök och jag diskriminerar varken modernt nytänk eller traditionella, rustika recept.

Då var vi igång!